MediaWatch

Mænd sidder tungt på filmstøtten

Mandlige instruktører modtager oftere filmstøtte end deres kvindelige kolleger, og støttebeløbene er 30 pct. større, viser ny undersøgelse. 

Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Fire ud af fem danske film bliver lavet af mænd. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som Filminstituttet står bag, skriver Politiken.

Undersøgelsen fastslår samtidig, at der i løbet af de seneste fem år ikke er sket nogen udvikling i antallet af kvindelige filminstruktører, der modtager fra Det Danske Filminstitut. Tallet lå på 17,4 pct. i 2010 såvel som i 2015. Samtidig modtager kvinderne i gennemsnit 30 pct. mindre i støtte end deres mandlige kolleger.

”Enten er mandlige instruktører fem gange så gode som kvindelige instruktører, eller også er der kvalificerede kvinder, som ikke søger støtte. Og jeg tror ikke, at der er videnskabeligt belæg for, at mænd er fem gange så gode som kvinder til at instruere film,” siger direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen til Politiken.

Den kønsmæssige skævvridning kan bl.a. forklares med at langt flere mandlige instruktører søger støtte end kvindelige. Således udgør mænd 81 pct. af ansøgerne om filmstøtte, mens kvindelige instruktører kun står for 19 pct. af ansøgningerne.

Kigger man på kønsfordelingen blandt de nyuddannede instruktører fra Den Danske Filmskole er den relativt lige. 54 pct. af de nyuddannede instruktører er mænd, mens 46 pct. er kvinder. Undersøgelsen viser også, at 79 pct. af beslutningstagerne i Det Danske Filminstitut er kvinder.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs