MediaWatch

Biografer slippes fri til at konkurrere på billetpriser

Aftaler, der giver brancheforeninger veto mod rabatter i biografer, skal ophæves, slår ny afgørelse fast.

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Opdateret kl. 16.37 Det skal stå biograferne frit for at tilbyde deres kunder rabatter. Det slår en afgørelse fra Konkurrencerådet fast.

Tidligere har der hersket aftaler mellem brancheforeningerne Foreningen af Filmudlejere i Danmark og Danske Biografer, der har forhindret biograferne i at give rabatter på over 20 procent uden at spørge en af de to brancheforeninger om lov.

I afgørelsen har Konkurrencerådet påbudt de to brancheforeninger at ophæve de aftaler. Derudover har de to brancheforeninger fået forbud mod i fremtiden at lave lignende aftaler, der forhindrer rabatter til biografgængerne.

Afgørelsen betyder, at biograferne nu kan konkurrere på at have de laveste priser til glæde for kunderne. 

"Jeg håber, at biograferne i Danmark vil gribe den nye mulighed for at konkurrere på priser," siger Jakob Hald, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

"Konkurrencerådets afgørelse åbner også gode muligheder for, at biograferne kan udvikle nye forretningskoncepter i kampen om at tiltrække flere biografgængere."

Formand kritiserer facit

I afgørelsen nævnes et eksempel, hvor Allerød Bio ville oprette en klippekortordning kaldet "Stjernefilmsklubben". Det afviste Foreningen af Filmudlejere i Danmark i en mail med henvisning til, at rabatten ville være større, end aftalen tillod.

Ifølge formanden for Danske Biografer, Kim Petersen, har Konkurrencerådet dog "skudt sig selv i foden", hvis hensigten er at skaffe biografgængerne flere rabatter.

Aftalen var ifølge Kim Petersen nemlig med til at finansiere mange af rabatterne til biografkunderne. Hvis biograferne holdt sig under loftet på 20 procent, gav filmudlejerne samme rabat til biograferne.

Uden aftalen frygter Kim Petersen, at filmudlejerne nægter at finansiere biografernes rabatter, hvilket vil gøre det sværere at sænke priserne for kunderne.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs