MediaWatch

Dansk film deler Cannes: Fra "katastrofal" til "cool"

Torsdag aften blev Nicolas Winding Refns "The Neon Demon" vist for pressen i Cannes - og fik en blandet modtagelse. Danske anmeldere er positive.

Foto: Andy Kropa/AP/Polfoto/Arkiv

Reaktionerne var mange og blandede, da den danske instruktør Nicolas Winding Refns "The Neon Demon" torsdag aften blev vist for pressen for første gang.

Det skete på filmfestivalen i den sydfranske by Cannes.

Filmen handler om Jesse, der kommer til Los Angeles for at blive model. Men det er en farlig verden, hun begiver sig ind i, og hendes ungdom og skønhed bliver hurtigt genstand for misundelse.

"The Neon Demon" kæmper om Guldpalmen i den prestigefyldte konkurrence, men den skal Nicolas Winding Refn ikke gøre sig store forhåbninger om, hvis man skal tro de første reaktioner på filmen.

"Historien om vampyrisme i modeverdenen er interessant, men den minder for meget om en light-version af David Lynch," siger den svenske filmjournalist Gunnar Rehlin efter filmen til Ritzau.

"Han skal lade David Lynch lave Lynch-film," siger han.

Heller ikke den franske journalist Alain Spira fra Paris Match var imponeret.

"Det er en katastrofal film," siger han. "Den er latterlig. Den fokuserer mere på makeup end på en egentlig historie," siger han.

I salen blev der under visningen både grint og klappet ved enkelte scener, og flere mener da også, at Nicolas Winding Refn er lykkedes med sit værk.

"Jeg elsker den. Det er en god metafor for livet i Los Angeles og modeindustrien, og jeg synes, det er en cool genrefilm," siger den russiske journalist Tatiana Shorokhova fra filmsitet Kinopoisk.

Hun bliver bakket op af brasilianske Rodrigo Fonseca, der blandt andet arbejder for popkultur-sitet Omelete.

"Han er en mester. Jeg elsker den," siger han.

"En film for øjet - ikke hjertet"

Blandt de første danske anmeldelser er der stor ros til "The Neon Demon". Berlingskes Jacob Wendt Jensen giver filmen fem stjerner og roser især filmens æstetik og billeder, der skaber en særlig stemning i filmen.

"Efter filmen fandt jeg ud af, at jeg havde svedt tran, og mine ben ryster næsten endnu," mens jeg skriver disse linjer.

"Absolut ingen går ram forbi i Nicolas Winding Refns visuelt veloplagte og tematisk stramme film."

Også skuespilpræstationerne fra Elle Fanning, Jena Malone, Christina Hendricks, Keanu Reeves og Alessandro Nivola får pæne ord med på vejen. Men ifølge anmelderen vil det ikke være en film, der falder i alles smag.

Samme vurdering kommer fra Informations Christian Monggaard. Information giver ikke stjerner, men der er masser af ros til "The Neon Demon" i anmeldelsen.

"Det er (...) ikke et værk for alle, og den kræver noget af sit publikum. Men det er også en kvalitet, når så megen anden filmkunst er så umiddelbar og letfordøjelig," skriver han.

I Information er der også ros til filmens "smukke, smukke billeder", ligesom hovedrolleindehaveren, Elle Fanning, bliver kaldt fremragende.

Hos Politiken roser filmanmelder Katrine Hornstrup Yde også "The Neon Demon" for det visuelle, og hun kalder filmen for "en film for øjet, ikke for hjertet".

"Et virtuost patchwork af hyperstiliserede scener om verdens groteske værdisættelse og kannibalisering af skønhed - egnet for alle, der værdisætter netop den slags skønhed, der køber og æder reklameæstetikken, der elsker at svælge i den, at brække sig over den, at more sig over den og se den smadret med alle (horror)filmkunstens regler," siger hun ifølge politiken.dk.

Det fremgår ikke, hvor mange hjerter hun giver filmen.

Filmen har dansk premiere den 8. juni.

På søndag afsløres det, om Nicolas Winding Refn skal have en statuette for sin film, når priserne uddeles i Cannes.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs