MediaWatch

V og K: Orkester kan godt finde instrumenterne frem igen

Efter gårsdagens afstemning i Folketinget, der cementerede det politiske flertal for at finde penge til at redde DR's Underholdningsorkester, tror V og K på en redning snart.

Foto: /ritzau/Ditte Valente/

DR Underholdningsorkestret kan godt begynde af stemme instrumenterne igen ifølge Venstre og Konservative, skriver Jyllands-Posten.

Efter afstemningen i Folketingssalen i går, der gav et flertal til et beslutningsforslag, der opfordrer kulturminister Marianne Jelved (R) til at fortsatte forhandlinger for at sikre orkestrets fremtid uden, at det skal koste DR besparelser andre steder, mener oppositionspartierne, at lukningen af orkestret er taget af bordet.

"Jeg mener faktisk, at orkestret er reddet. Nu skal vi bare have fundet løsningen," siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, der bakkes op af De Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, der mener, at der kun bør gå få dage, før partierne bag medieaftalen kan blive enige om en løsning.

Partierne mødes igen på tirsdag for at forhandle om en løsning.

Kompromis fejet af banen

Med gårsdagens manifestation af flertallet in mente, vil de kommende forhandlinger tage en ny drejning, hvor diskussionen ikke længere handler om, hvorvidt orkestret skal bestå, men hvor pengene skal komme fra til at holde tonerne i live.

Liberal Alliance, der støtter bevarelsen af orkestret, valgte ikke at stemme for gårsdagens beslutningsforslag, fordi det indebærer, at DR skal tilføres ekstra penge til en redningskrans. Det har partiet afvist fra start, men for Enhedslisten har det imidlertid været centralt, at orkesterredningen ikke skulle tvinge DR ud i besparelser andre steder i huset.

Regeringens støtteparti har hidtil peget på de overskydende licensmidler som finansieringsgrundlag. Den løsning affærdigede ministeren dog på et åbent samråd i onsdags med det argument, at ingen statslige institutioner må basere drift på mulige, kommende engangsindtægter - som de overskydende licensmidler er ifølge kulturministeren.

På samrådet blev et kompromisforslag fra DR, der fastholdt lukningen af orkestret, men til gengæld oprettede et nyt kammerorkester, også endeligt skrottet, efter flertallet af Venstre, Konservative og Enhedslisten stod fast på, at orkestret skal spille videre i fuldt format.

Tidl. generaldirektør tror på løsning

Til Politiken.dk siger den tidligere generaldirektør i DR, Christian Nissen i dag, at han tror på, at politikerne vil finde penge til orkestret inden for kort tid.

"Jeg tror, de bliver enige om at finde en ekstra finansiering, for Enhedslisten vil jo ikke være med til at gribe ind, hvis DR skal lave flere besparelser. Det vil sige, at Enhedslisten forlanger, at der skal komme friske penge til, og det er der så omvendt nogle af de andre partier, der ikke vil. Og så må de jo finde et kompromis," siger den tidligere generaldirektør til Politiken.dk.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs