Hyltoft: '1864'-oplæg burde være diskuteret i bestyrelsen

DR-bestyrelsen er brugernes repræsentant i DR's ledelse, men en fundamentalistisk armslængde-tolkning holder bestyrelsen uden for indflydelse, skriver næstformand Ole Hyltoft.

DR's bestyrelse er blevet overforsigtig med at mene noget om DR's programmer, og armslængdeprincippet opfattes nærmest som en del af Grundloven, lyder kritikken fra næstformand i DR-bestyrelsen, Ole Hyltoft, der netop har fået forlænget sin post med fire år, i en Berlingske-kronik.

Han mener, at en fundamentalistisk tolkning af armslængde-princippet bl.a. er skyld i, at storserien '1864' får kritik fra flere sider. Bestyrelsen kunne med fordel have været involveret og præsenteret for de forskellige filmselskabers bud på 1864-serien, skriver han:

“Vi kunne have diskuteret disse bud med DR-direktionen og med drama-afdelingens dygtige chef, Piv Bernth. Den instruktør, der skulle i kast med opgaven, måtte selvfølgelig have sin kunstneriske frihed. Men han/hun kunne så have fået lidt mere næroplevelse af, hvad folk forventede sig af serien.”

Forbudtskilt

Ole Hyltoft mener, at bestyrelsen i dag er reduceret til at udpege DR-direktører. Det gamle Radioråd, som ledede DR indtil 1987, havde alt for detaljeret indflydelse. Men nu føler Ole Hyltoft til gengæld, at direktionen gør armslængden til et forbudt-skilt for, at bestyrelsens kan kigge nærmere ind i program-produktionen. 

Medarbejderne i DR har ikke bare stor indflydelse på programmerne. De har den totale magt over dem, lyder det.

"Armslængde-princippet hersker i en grad, så det er blevet en usmidig doktrin. Hvorfor må man ikke kritisere eller komme med ideer til DR’s programmer, når man er DR-bestyrelsesmedlem eller MF’er? Kunne det ikke tænkes, at Aastrup Jensen eller Alex Ahrendtsen fik en god ide? Programmernes udførelse ligger alligevel hos DR-medarbejderne. Og det skal den også. Men det skal vel ikke betyde, at menigmand, herunder folketingsmedlemmer og ministre, ikke må give deres mening om programmerne til kende."

Hovskisnovski DR

Ole Hyltoft henviser også til DR-ledelsens flytning af Giro413 fra P4 til den digitale P5. I sådanne sager burde bestyrelsen, der er lytternes repræsentanter i ledelsen, kunne træde ind i beslutningsprocessen, mener Ole Hyltoft:

"Hvem skader det at få P4’s evindelige rullemåtte af poppelop-musik suppleret med Giro 413’s vekslende, men ofte storartede musik? Titusinder af lyttere har ingen DAB-radio. Så nu må de ned og købe en eller opgive at høre Giro 413. Rigtig hovskisnovski af DR. Og et benspænd på DR’s opgave, som jo netop er at føre de forudsætningsløse ind til den bedste musik," skriver han.

DF giver Ole Hyltoft fire år mere i DR's bestyrelse

Næstformand undsiger DR-formand i sag om orkesterlukning

Hyltoft: DR's spareplan udløser dansk kulturtab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også