Øget fokus på ministerium i orkester-sag

I debatten om DR's lukning af Underholdningsorkestret retter søgelyset sig mod kulturministeriets kendskab til nedlæggelsen, som kritikerne mener er brud på DR's public service-kontrakt.
Christian Carlsen, Louise Reseke

Mens forhandlingerne om DR's public service-kontrakt blev indledt i eftermiddag, skærpes interessen parallelt for Kulturministeriets viden om DR's planer om at trække stikket på ensemblet.

I går stillede Liberal Alliance spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved (R), om ministeriet var informeret om DR's plan, før den blev godkendt af DR's bestyrelse - og hvis ja, om ministeriet hejste advarselsflaget over for DR i forhold til de problemer en lukning kunne give i forhold til DR's public service-kontrakt. Den nuværende kontrakt forpligter nemlig specifikt DR til at drive orkestret og gælder frem til nytår.

Politikere: DR's orkester-lukning er juridisk betænkelig

De Konservative kalder det samtidig juridisk betænkeligt, at der er afskediget musikere, inden politikerne er blevet enige om DR's nye kontakt, og også Dansk Folkeparti har antennerne rettet mod forløbet.

”Viser det sig, at ministeriet var informeret, overrasker det mig meget, at ministeriet ikke har indkaldt til et medieordfører-møde og forelagt de oplysninger, inden de kom frem i pressen. Hvis også ministeren har været informeret om, at lukningen var i spil, synes jeg, det er meget uheldigt, og det er normalt den slags sager, ministre får næser for,” siger Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti.

Må have clearet beslutningen

I Kulturministeriet afviser kontorchef Lars Banke imidlertid at kaste lys over spørgsmålet - før ministeriet har svaret politikerne.   

”Det er der stillet spørgsmål om i Folketinget. Respekt for Folketinget gør, at det svarer vi på først,” siger han til MediaWatch.

Professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller anser det dog for sandsynligt, at ministeriet har været informeret forud.

”DR Underholdningsorkestret har været en del af public service-kontrakterne i mange år, og derfor vil det være et drastisk skridt, hvis man ikke orienterer Kulturministeriet om, at man har tænkt sig at nedlægge orkestret,” siger Sten Schaumburg-Müller.

Presset stiger på Jelved forud for DR-forhandlinger

På Roskilde Universitet understreger medieforsker Michael Bruun Andersen, at det er umuligt at sige noget endeligt, før det er afklaret, hvad Kulturministeriet vidste om DR's planer. Han mener dog også umiddelbart, at ministeriet må have været orienteret på forhånd.

”Det kan let tolkes som om, at DR har brudt deres public service-kontrakt, men det er usandsynligt, at de ikke har været klar over det i DR og derfor clearet beslutningen på et eller andet niveau med ministeriet forinden. Og så er aben i ministeriet og hos kulturministeren, der kommer i klemme mellem en afgørelse, de selv har sagt god for over for DR på et eller andet niveau, og det politiske og folkelige pres, der efterfølgende har været imod beslutningen,” siger Michael Bruun Andersen.

Om det også kan give bagslag for kulturministeren afhænger på ligeledes af, hvor tæt kommunikationen har været mellem DR's ledelse og ministerkontoret.

”Det er et spørgsmål om, hvilket niveau det (kommunikationen, red.) foregår på, og hvor meget hun har vidst. Jeg tror ikke, ministeren må gå på grund af dette, men det er en dum sag for hende og for Michael Christiansen (bestyrelsesformand i DR). I sidste instans handler det jo om, hvor frit DR kan få lov til at fortolke public service-kontrakten,” siger Michael Bruun Andersen.

Ønsker næppe lukning

Ifølge Frands Mortensen, medieforsker og professor ved Aarhus Universitet, er det helt normalt, at DR og Kulturministeriet vender udkastet til en public service-kontrakt, inden den tages med til forhandlingsbordet. Spørgsmålet her er, hvornår drøftelserne om det udkast er påbegyndt.

”Det er normal arbejdsgang, at ministeriet og DR forhandler om public service-kontrakten op til forhandlingen med de mediepolitiske ordførere. Ministeren skal komme med et udspil til kontakten, og selvfølgelig vil hun have forhandlet det udspil med DR først, vi ved bare ikke, hvornår det er sket i det her tilfælde.”

Frands Mortensen mener, at de færreste politikere ønsker at stå tilbage som dem, der ”lukkede” Underholdningsorkestret, heller ikke kulturministeren. Derfor kan det handle om at finde en mellemvej, hvor DR får tilført ekstra penge, så huset ikke skal til at gå budgetterne igennem igen og finde andre besparelser, mod at Underholdningsorkestret drives videre.

”Der er nok ikke nogen politikere, der ønsker at lukke orkestret, det gør Kulturministeren formentlig heller ikke. En løsning kunne ligge i at øremærke nogle af de overskydende licensmidler til DR og så pålægge DR at bevare orkestret. Sådan en løsning kan jeg godt forestille mig.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også