Public service-tv stopper seerblødning

Dansk public service-tv udgør nu 55 pct. af tv-seningen, og 20 års seerblødning synes stabiliseret.

Udbuddet af alle slags tv-kanaler er vokset voldsomt siden 1992, og danskernes tv-sening er blevet langt mere fragmenteret.

Resultat har været, at sening af public service-kanaler – det vil sige alle DR's kanaler og TV 2-hovedkanalen samt TV 2-regionerne - var vigende, skriver DR.

Det foreløbige lavpunkt kom så sent som i 2012, hvor DR-kanalerne og TV 2's andel var 54 pct., fremgår det af rapporten ’Mediernes udvikling i Danmark 2014’, som Kulturstyrelsen udgav op til sommerferien.

Men nu ser udviklingen ud til at have stabiliseret sig, og det seneste år spores der øget opbakning til public service-tv, som nu udgør 55 pct af befolkningens tv-sening.

Forklaringen er blandt andet, at DR1 har oplevet seerfremgang efter de seneste års ændringer i kanalprofilen, skriver Styrelsen. Dertil kommer, at DR TV i begyndelsen af 2013 gennemførte en offensiv strategisk kanalomlægning, som formentlig også spiller ind.

Uddannelse og public service loyalitet

Trenden er, at personer med en lang uddannelse i langt højere grad har holdt fast i public service-tv, end personer uden uddannelse eller med kortere uddannelse, konkluderer Kulturstyrelsen i rapporten, der baserer sig på Gallups tv-meter data siden 1992.

Hvor public service-tv i 1992 udgjorde 78 pct. af seningen hos personer uden erhvervsuddannelse, var andelen sidste år faldet til 51 pct. Ser man på den anden ende af det uddannelsesmæssige spektrum, er personer med en lang videregående uddannelse faldet fra en share på 75 procent i 1992 til en andel på 64 pct i 2013.

Kulturstyrelsen konkluderer også, at det er i aldersgruppen 19-34 år, at seningen af public service-tv er faldet mest siden 1992, mens faldet har været væsentligt mindre i de ældre målgrupper. Men også i de yngre.

”I forhold til de yngste seere har public service-tv genvundet noget af det tabte terræn givetvis som en følge af DR's lancering af målrettede kanaler til henholdsvis de mindste og lidt større børn (Ultra + Ramasjang, red.),” noterer Kulturstyrelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også