Her er hovedpunkterne i medieaftalen

TV 2-regionerne og DR spare 2 pct., DR's streaming af film- og tv-serier indhegnes, og udlægningskravet til DR øges til 300 mio. årligt. Se hovedpunkterne i medieaftalen her.
En ny medieaftale, der løber fra 2015 til og med 2018 blev til aften forhandlet på plads mellem Folketingets partier. Her er hovedpunkterne: 

Erhvervslicensen afskaffes
Som led i regeringens vækstplan, der blandt andet har til formål at reducere omkostningerne for erhvervslivet, afskaffes erhvervsvirksomheders forpligtelse til at betale licens. Afskaffelsen trækker cirka 75 mio. kr. ud af den samlede licenspulje, der finansierer DR og TV 2-regionerne. Afskaffelsen skal finansieres af sparekravet på 2 pct.

Mere udlægning til private producenter
DR’s forpligtelse til udlægning af produktion til uafhængige producenter øges til 300 mio.kr. i gennemsnit pr. år fra 250 mio. kr. Puljen omfatter fremover også digitale læringsspil rettet mod børn.

DR og TV 2-regionerne skal spare
På linje med andre offentlige institutioner pålægges DR og de regionale TV 2-virksomheder et effektiviseringskrav på 2 pct. For DR’s vedkommende nedsættes licensen i 2015 således som udgangspunkt med 74,1 mio. kr., svarende til 2 pct.

DR’s regionale enheder forudsættes friholdt ved udmøntning af effektiviseringskravet. For de enkelte regionale TV 2-virksomheder er nedsættelsen som følge af effektiviseringskravet på 1,3 mio. kr., ligeledes svarende til 2 pct.

DR-streaming begrænses
DR’s radio- og tv-programmer skal være tilgængelige på nettet. Af hensyn til de  kommercielle on demand-udbydere sættes der grænser for, hvor lang tid  programmerne kan være til rådighed on demand på DR’s hjemmeside. Fx må  indkøbte udenlandske block busters ikke stilles til rådighed on demand og indkøbte, udenlandske fiktionsserier må alene stilles til rådighed i otte dage efter visningen på tv.

DR skal være mere for de unge
DR skal styrke indsatsen over for unge seere både på tv og på nettet ved at lægge  særlig vægt på danskproducerede programmer mv. på bl.a. DR3 og ved styrkelse af indkøbsprofilen med udenlandske programmer af høj kvalitet. DR skal med henblik på drøftelse i aftalekredsen i foråret 2017 redegøre for erfaringerne med DR’s tilbud til unge.

30 mio. til DR
DR får 30 mio. kr. af de overskydende licensmidler for 2013 og 2014 til at styrke programvirksomheden. Derudover får DR 6,4 mio. kr. til samme formål - og får som udgangspunkt fremover halvdelen af de overskydende licensmidler, der årligt puljer sig op, ifølge aftaleteksten. 

DR og dagblade skal mødes
DR skal i sit nyhedstilbud på nettet have fokus på egenproduktion, men der sættes ikke konkrete indholdskrav op. DR og Danske Medier forventes at gå i dialog for at afsøge samarbejdsmuligheder som deling af DR-indhold og eksponering af dagbladene i DR-kontekst.

Public Service Puljen får ekstra mio.
Public Service Puljen tilføres ekstra 35 mio. kr årligt. Derudover tilføres 30 mio. kr. af de overskydende licensmidler for 2013 og 2014. Muligheden for at støtte radioprogrammer via puljen afskaffes.

TV 2-kanaler skal være frit valg
Som led i diskussionen om mere frit valg af tv-kanaler er partierne enige om, at det skal være muligt at købe TV 2's kanaler enkeltvis. Temaet drøftes efter sommerferien med udgangspunkt i en undersøgelse, der er på vej, og som afdække behovet for øget lovgivning.

TV 2 skal blive i Odense
TV 2's hovedsæde og central nyhedsredaktion skal forblive i Odense og der må ikke samlet ske forskydning af koncernens aktiviteter fra Odense til København i forhold til 2011.

Flere penge til dansk film
DR’s og TV 2's forpligtelser til at medfinansiere dansk filmproduktion øges fra 60 mio. kr. til 65 mio. kr. årligt. Samtidig overføres der 25 mio. kr. årligt af licensprovenuet til Det Danske Filminstitut. Samlet afsættes der i aftaleperioden 130,4 mio. kr. af licensmidlerne, inkl. engangsmidler, til dansk film.

Public service-udvalg nedsættes
Et udvalg skal give inspiration til, hvordan man skaber et stærkt public service-tilbud i en medievirkelighed, hvor borgerne selv vælger, hvad de vil se, og hvornår.

Værditest skal ændres
Værditestordningen, der skal vurdere nye public service-tiltag og deres indvirkning på det private marked skal evalueres med henblik på at foretage nødvendige ændringer.

DR skal styrke den regionale dækning
DR skal også styrke den regionale dækning så den afspejler mangfoldigheden i de forskellige dele af landet, herunder på kulturområdet.

DR og TV 2 skal tekste mere
Både DR og TV 2 skal styrke det eksisterende tilbud i forhold til syns- og hørehæmmede. Det skal bl.a. ske ved tekstning og tegnsprogstolkning af alle valg og ikke som hidtil kun af valg til Folketinget.

Mere udskiftning i public service-bestyrelser 
Medlemmer af DR's og TV 2-regionernes bestyrelser kan kun genudpeges en gang.

Se hele aftaleteksten her.

Kilde: Kulturministeriet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også