’Bitz og Frisk’-kritiker får penge af Becel

Ernæringsekspert kritiserer DR-program for ikke at fremhæve produktet Becel som et sundere produkt end f.eks. Kærgaarden og smør. Han undlader dog at nævne, at han selv modtager penge fra Becel.
af CHRISTIAN GRUNERT PEDERSEN

”Vildledende”. ”Jeg synes, I skal fortælle sandheden, og det mener jeg ikke, at I gør. I lyver”.

Cand. scient. i human ernæring, Per Brændgaard, har ikke lagt fingre imellem i sin kritik af madprogrammet ’Bitz og Frisk’ på DR1.

 Fagfolk beskylder ’Bitz og Frisk’ for vildledning

Men Brændgaard fortæller tilsyneladende heller ikke selv hele sandheden.

Særligt et konkret program er faldet Brændgaard for brystet, hvor han mener, at 'Bitz og Frisk' vildleder seerne ved at konkludere, at blandingsprodukter er sundere end smør.

”Man udelader en hel produktkategori nemlig de smørbare plantefedtstoffer som Becel. Alle anbefaler dem, og de er også en del af de nye danske kostråd og de nye nordiske ernæringsanbefalinger. Men seerne bliver efterladt med det indtryk at smør og Kærgården er sundt,” sagde Per Brændgaard i forrige uge i programmet Nyhedstimen på DR2.

Ekspert: Jeg er ikke i lommen på Becel

Brændgaard undlader dog i den forbindelse at nævne, at han, som Metroxpress skriver i dag, er på lønningslisten hos Unilever, som bl.a. producerer Becel.

Men pengene fra Becel-producenten er ikke grunden til, at han omtaler Becel positivt, siger han.

”Jeg forholder mig udelukkende til de evidensbaserede kostråd. Jeg har ikke fået penge for at udtale mig positivt om Becel, og jeg er ikke styret af økonomiske interesser,” siger Per Brændgaard til Metroxpress.

Han fandt det ikke nødvendigt at fortælle om sit arbejde for Unilever, for så skulle han også nævne, at han også arbejder for Arla, siger han.

Brændgaard har dog ikke udført arbejde for Arla-produkterne Kærgården og Lurpak, som konkurrerer med Becel.

”Hvis Unilever laver et dårligt produkt, så siger jeg også gerne det i medierne,” siger Brændgaard, som understreger, at han har ydet såkaldt 'ernæringsfaglig rådgivning' til margarineproducenten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også