DR: Et svagere DR hjælper ikke dagbladenes slunkne kasser

Intet tyder på, at Danske Mediers forslag om et begrænset DR vil styrke avisernes økonomi. Derimod vil et stækket DR skade den folkelige oplysning, mener Maria Rørbye Rønn og Michael Christiansen.

DR's to ledende figurer, generaldirektør Maria Rørbye Rønn og bestyrelsesformand Michael Christiansen, svarer nu på de angreb, som de private medier har rettet mod public service-institutionen.

Danske Mediers indledte i midten af marts et felttog mod DR med et skarpt udspil til næste runde medieforhandlinger. Brancheforeningen foreslog blandt andet, at der slukkes for nyhedsstrømmen på Dr.dk, og at licensmidlerne skæres ned. Det skal give plads på markedet til de kommercielle medier, der kæmper for at tjene penge på online-indhold, skrev Danske Medier.

Men i en kronik i Berlingske kritisere Maria Rørbye Rønn og Michael Christiansen Danske Mediers forslag for at være usammenhængende og uden egentlig effekt:
 

"Den såkaldte "løsning" rummer to alvorlige problemer. Dels svigter løsningen de publicistiske mediers fælles opgave om at arbejde for en oplyst og engageret befolkning, der kan træffe egne beslutninger. Dels skaber den efter alt at dømme ikke grundlag for en holdbar finansiering af de private medier. Det er der i hvert fald intet i verden omkring os, der tyder på," skriver de.

De peger på, at dagbladsbranchen har det svært i alle vestlige lande - de lokale public service-mediers styrke uagtet. Det henviser til, at dagbladsoplagene også falder støt i Tyskland, hvor de store public service medier ellers er begrænset på den måde, som Danske Medier foreslår for DR.

Et svækket DR vil ikke automatisk levne markedsplads til dagbladene, skriver de, tværtimod kan det skade den offentlige debat og oplysning.

For svinder DR samtidig med, at dagbladene indfører betalingsmure omkring væsentlige nyheder, vil danskerne søge over på andre - mindre troværdige - nyhedsplatform, skriver de med tanke på, at betalingsvilligheden online indtil videre har vist sig ganske begrænset. Det vil skade nyhedsformidlingens kvalitet og dermed den folkelige oplysning, mener Maria Rørbye Rønn og Michael Christiansen.

"Dermed betaler det oplyste demokrati prisen for dagbladenes tvivlsomme overlevelsesstrategi," skriver de i Berlingske.

Generaldirektøren og bestyrelsesformanden skriver, at løsningen er et samarbejde mellem de forskellige nyhedsmedier. Det omfatter både redaktionelle fællesprojekter og at Dr.dk systematisk linker til dagbladenes netsider og altså sender trafik den vej. 

Danske Medier angriber DR: Smertegrænsen er nået 


Eldrup efterlyser strammere greb om DR-tøjler
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også