MediaWatch

DR undersøger erstatningsansvar over for krænkede korpiger

Mindst 64 tidligere sangere i DR Pigekoret blev krænket, og en advokat undersøger DR's erstatningsansvar.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DR har svigtet.

Sådan lyder det fra DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, på et pressemøde onsdag aften, hvor hun undskylder over for de tidligere sangere i DR Pigekoret gennem årtier, som er blevet udsat for krænkelser.

"Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld. Det var DR's ansvar," siger hun.

Undskyldningen kommer, i forbindelse med at DR-chefen fremlægger resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse, der blev sat i gang i foråret for at se nærmere på pigekoret.

Og resultatet er klart: Piger i koret blev krænket. 129 har forklaret sig til undersøgelsen, og mindst 64 blev udsat for krænkelser.

Flere af krænkelserne hører til i den grove ende.

Således beretter undersøgelsen om, at nogle piger blev udsat for berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, og adfærd af endnu grovere karakter.

"Vi påtager os i DR som institution i dag det fulde ansvar for det, der fandt sted," siger Maria Rørbye Rønn, der har været generaldirektør i DR siden 2010.

Hovedparten af krænkelserne fandt sted for mere end 20 år siden, og der er ikke konstateret nogen krænkelser i DR Pigekoret siden 2010.

Da størstedelen af krænkelserne fandt sted, var det Tage Mortensen, der stod med dirigentstokken. Han var chefdirigent i 35 år frem til 2000, og da han stoppede, fik han en ærestitel og to hyldestkoncerter som tak for sin indsats.

Senere er det kommet frem, at han blev fyret på grund af klager fra korsangeres forældre om krænkende adfærd over for pigerne.

DR fratager nu ærestitlen, fortæller generaldirektøren.

Sagen slutter ikke her. En advokat er nu ved at se på, om DR har et muligt erstatningsansvar over for de krænkede sangere.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs