MediaWatch

64 tidligere sangere i DR Pigekoret krænket af seks voksne

Pigekors klager om seksualiseret kultur er undersøgt siden april. Resultatet blev præsenteret onsdag i DR-Byen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et grænseoverskridende miljø og en seksualiseret kultur.

Det er blandt de ord, tidligere sangere i DR Pigekoret har brugt til at beskrive deres tid i koret som teenagere eller unge kvinder.

Der er tidligere iværksat en undersøgelse af anklagerne, der onsdag aften blev fremlagt i DR-Byen af Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge.

I alt 129 tidligere sangere i DR Pigekoret har fortalt om deres oplevelser i forbindelse med undersøgelsen.

De har berettet om berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, egentlige befamlinger og adfærd af endnu grovere karakter, læser DR-chefen op.

"Der har været tale om en hel uacceptabel kultur, også set med datidens øjne. Det, de beskriver, gør et meget stort indtryk. Undersøgelsen afdækker et mørkt kapitel i DR's historie," siger Maria Rørbye Rønn efter fremlæggelsen af undersøgelsen.

To tidligere chefdirigenter er blevet beskyldt for krænkelser og en generelt seksualiseret kultur i DR Pigekoret gennem årtier.

Tage Mortensen, der var chefdirigent i omkring 35 år, men stoppede i 2000, er en af de beskyldte. Han er af forhenværende medlemmer af koret blevet beskyldt for krænkelser, grænseoverskridende adfærd og en generelt seksualiseret kultur i pigekoret.

Den anden chefdirigent er Michael Bojesen, chefdirigent i DR Pigekoret fra 2001 til 2010.

Han er blevet beskyldt for at have stået bag et meget seksualiseret miljø med uønsket seksuel opmærksomhed, herunder sms'er fra voksne mænd, magtmisbrug og manipulation.

Tage Mortensen døde i 2001. Michael Bojesen er i dag på orlov fra sin post som direktør for Malmø Opera i Sverige.

Michael Bojesen skriver i en mail til Ritzau, at han er dybt rystet over, at der bliver fremlagt en rapport, hvor hans tid i koret bliver slået sammen med forgængerens virke.

"Da jeg har fået forelagt det, der vedrører min person, ved jeg, at de krænkelser, der er beskrevet i rapporten, ikke har noget at gøre med mine ti år som dirigent for koret," skriver han og udtrykker bekymring for sin og andres retssikkerhed i forbindelse med undersøgelsen.

Tidligere sangere i pigekoret mødes med DR's ledelse 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs