415 filmfolk vil have ryddet op i branchen

I et brev til danske producenter beder 415 filmfolk om en ændring i arbejdsmiljøet i den danske filmbranche.
Bodil Jørgensen er blandt underskriverne i et brev til danske filmproducenter. | Foto: Jesper Houborg/Politiken
Bodil Jørgensen er blandt underskriverne i et brev til danske filmproducenter. | Foto: Jesper Houborg/Politiken
AF RITZAU

Skuespillerne Bodil Jørgensen og Marie Bach Hansen, fotografen Morten Søborg, designeren Jim Lyngvild og instruktøren Charlotte Sieling er blandt de 415 navne, der har sat deres underskrifter på et brev til danske producenter, skriver Filmmagasinet Ekko.

I brevet, som er forfattet af scenograf Emilie Nordentoft, skuespiller Dorte Rømer og kostumier Pia Myrdal, beder filmfolkene producenterne om hjælp med at ændre arbejdsmiljøet, som de anser som dårligt og barskt.

Det primære budskab i brevet er, at forholdene for filmarbejdere ikke er blevet bedre i en tid med stigende efterspørgsel på underholdning.

"Vi ved, at de fleste af jer er dygtige, hårdtarbejdende og ansvarsfulde mennesker, der gør jeres bedste for at skabe gode arbejdsforhold i branchen," står der blandt andet i brevet.

- Vil I ikke være søde at hjælpe os med at sige til de af jeres kolleger, der ikke formår at udvise samme adfærd, at vi faktisk godt ved, hvem I er, og at vi vil ikke længere arbejde for jer, hvis I ikke ændrer stil.

"Det kan ikke være meningen, at mennesker, der bare gør deres arbejde, skal sygemeldes med depressioner og stress eller helt forlade branchen, bare fordi citronen lige skal presses lidt mere," står der blandt andet i brevet.

Ifølge Filmmagasinet Ekko repræsenterer underskriverne næsten alle slags funktioner. Instruktører, skuespillere, assistenter og runnere har alle skrevet under.

Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, kan sagtens forestille sig, at brevet skræmmer kommende filmfolk.

"Det kan man i den grad frygte, og det er også derfor vi skal have gjort noget ved det."

Ifølge direktøren er det problematisk, at man ikke får løst udfordringerne internt.

"De sager man peger på og nævner burde kunne løses ved, at man henvender sig til sin arbejdsmiljørepræsentant, sin arbejdsgiver eller tillidsrepræsentant. Det arbejder vi sammen med fagforeningerne på at gøre noget ved."

"Men jeg anerkender ikke, og der gør underskriver heller ikke, at branchen er præget af dårlige arbejdsforhold."

Direktøren indrømmer, at antallet af underskrivere er højt, men understreger i samme ombæring, at det ikke er 415 mennesker, der har oplevet noget på egen krop.

"Man skal huske på, at det ikke er 415 mennesker, der blevet udsat for noget. De peger på, at arbejdsmiljøet skal forbedres, og det tager vi dybt alvorligt."

 

Svensk filminstitut overvejer stop for støtte til Zentropa 

Producenter: DR-dramachef vrøvler

“Avisbranchen erkender, at den har behov for at forandre sig” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også