MediaWatch

"Druk" modtager stor pris i britisk prisuddeling

For anden gang i historien har en dansk film vundet den britiske Bafta-pris for bedste ikke-engelsksprogede film.

Thomas Vinterberg reagerer på modtagelsen af Bafta-prisen sa,,em ,ed Kasper Dissing pg Sisse Graum Jørgensen | Foto: Bafta/Reuters/Ritzau Scanpix

Søndag aften modtog Thomas Vinterberg-filmen "Druk" prisen for bedste ikke-engelsksprogede film ved uddelingen fra British Academy of Film and Television Arts (Bafta).

25 bronzestatuetter bliver delt ud ved den britiske Bafta-prisuddeling i koncerthuset Royal Albert Hall i London.

Alene at blive nominieret er en hæder, og "Druk" var på listen i flere kategorier: Mads Mikkelsen var nomineret til prisen som bedste mandlige skuespiller, Thomas Vinterberg i kategorien bedste instruktør, og Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm tilsammen som bedste manuskriptforfattere.

Det er anden gang i den prestigefyldte filmpris' historien, at en dansk film modtager prisen for bedste ikke-engelsksprogede film. For 32 år siden gik prisen til "Babettes Gæstebud".

Gabriel Axels mesterværk gik senere videre til at modtage en Oscar for bedste fremmedsprogede film, og den hæder kunne "Druk" gå hen og gentage. Selve flmen er nomineret, og desuden er Thomas  Vinterberg som den første dansker nomineret til en Oskar som bedste instruktør.

Drama om amerikansk nomade den store Bafta-vinder

Det amerikanske drama "Nomadland" er den helt store vinder efter Bafta-prisuddelingen søndag aften i Royal Albert Hall i London.

Dramaet har modtaget prisen for Bedste Film. Samtidig hædres skaberen af filmen, kinesiske Chloe Zhao, med prisen for Bedste Instruktør.

Og den amerikanske skuespiller Frances McDormand får prisen for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i "Nomadland".

Endelig belønnes "Nomadland" og filmfotografen Joshua James Richards for sit arbejde med prisen for Bedste Filmfotografi.

"Nomadland" handler om en kvinde, der - efter sin mands død - forlader sin hjemby i staten Nevada for at starte en tilværelse som nomade.

Filmen foregår i 2011, hvor kvinden, der spilles af Frances McDormand, mister sit arbejde på et kraftværk, der lukkes og nedlægges. Dramaet er en fortælling om livet i et samfund i økonomisk tilbagegang.

Bafta-prisuddelingen blev transmitteret på britisk tv, mens arrangørerne lavede liveopdateringer i løbet af showet på Twitter.

Prisen for Bedste Mandlige Hovedrolle gik til Anthony Hopkins for hans rolle i den britisk-franske film "The Father". Filmen handler om en ældre mand, der får demens, og de udfordringer, som følger med alderdommen.

Set fra et dansk perspektiv var søndagens prisuddeling en usædvanlig begivenhed. Således modtog en dansk film for anden gang i historien prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film.

Prisen gik til dramaet "Druk", der er instrueret af Thomas Vinterberg.

Derudover modtog danske Mikkel E.G. Nielsen prisen for Bedste Filmklipning for sit arbejde med det amerikanske drama "Sound of Metal". Dette arbejde har også resulteret i en Oscar-nominering til den danske filmklipper.

I alt 25 priser blev uddelt ved Bafta-prisfesten i London. Blandt dem var prisen for Bedste Dokumentar, der gik til "My Octopus Teacher".

Dokumentaren handler om filmskaberen Craig Foster, der gennem et år forsøger at opbygge et venskab med en vildtlevende blæksprutte i havet ud for den sydafrikanske kyst.

Pixar-filmen "Soul" modtog prisen for bedste animationsfilm.

Næste stor prisfest i filmverdenen er Oscar-uddelingen i Los Angeles, som finder sted natten til den 26. april dansk tid.

 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Illustreret Videnskab hentede ny chefredaktør med fortid på B.T., Sam Productions meldte om sikker sejlads gennem 2021, inden modvind ramte i 2022, og rundspørge viste begrænset vilje til at betale for podcasts. Dét og meget mere kan du blive klogere på i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Flertal vil af med spilreklamer

Et flertal af den danske befolkning mener, at spilreklamer bør forbydes. Det viser en meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs