MediaWatch

Dansk oscarbud taber til amerikansk drama ved Golden Globes

Den amerikanske film "Minari" vinder prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film foran "Druk".

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Den danske succesfilm "Druk" af instruktør Thomas Vinterberg med Mads Mikkelsen i hovedrollen må natten til mandag dansk tid se sig slået ved dette års Golden Globes.

Filmen, der har solgt over 800.000 billetter i danske biografer, taber således til den amerikanske film "Minari" i kategorien Bedste Ikke-engelsksprogede Film.

Det er tredje gang, at en film af Thomas Vinterberg er nomineret til en Golden Globe.

Tidligere har den danske instruktør også været nomineret med filmene "Festen" og "Jagten” i 1999 og 2014. Begge de år måtte Vinterberg dog også gå tomhændet hjem fra prisuddelingen.

Selv om Vinterberg ikke vandt, så kan han trøste sig med, at han er den eneste dansker, hvis film har været nomineret tre gange til Golden Globes.

Den danske instruktør Susanne Biers miniserie "The Undoing" er i nat også blevet besejret i de fire kategorier, som serien var nomineret i.

"The Undoing" var blandt andet nomineret i kategorien Bedste Miniserie eller tv-film, der i stedet går til "The Queen's Gambit".

Senest en dansk film vandt en Golden Globe for Bedste Ikke-engelsksprogede Film var i 2011, da netop Susanne Bier fik en gylden globus for sin film "Hævnen".

Golden Globes bliver betragtet som et slags pejlemærke for, hvordan det kommer til at gå, når de eftertragtede oscarstatuetter skal uddeles.

"Druk" var natten til mandag oppe imod "Two Of Us" fra Frankrig, "The Life Ahead" fra Italien, "La Llorona" fra Guatemala og "Minari" fra USA.

Vinderfilmen "Minari" handler om en sydkoreansk immigrantfamilie, der forsøger at klare sig i USA i 1980'erne. Derfor foregår store dele af filmen på koreansk.

"Minari" er ikke blandt Vinterbergs konkurrenter ved årets oscaruddeling.

Den eneste grund til, at "Minari" kunne konkurrere mod "Druk" til Golden Globes var, at den blev kategoriset som udenlandsk, selv om den er produceret i USA.

Hollywood Foreign Press Association, der uddeler Golden Globes, har en regel om, at en film kan kategoriseres som udenlandsk, hvis det meste af dialogen foregår på et ikke-engelsk sprog. "Minari" foregår mest på koreansk.

Selv om det ikke bliver til en Golden Globe-statuette i denne omgang, så har "Druk" og Vinterberg for længst gået sin sejrsgang på den europæiske scene.

Tilbage i december fik filmen tildelt fire priser ved European Film Awards, der er Europas svar på oscaruddelingen. Blandt andet for Årets Europæiske Film.

"Druk" er også stadig i spil til en Oscar efter at være blevet udvalgt til oscarakademiets såkaldte shortlist i kategorien Bedste Internationale Film sammen med 15 andre film.

De endelige fem nominerede til oscaruddelingen i april bliver offentliggjort 15. marts.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen. (Rettet)

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs