Dokumentarchefer og ansatte på TV 2 i oprør over aflysning af #metoo-dokumentar

Både chefer i dokumentarafdelingen og medarbejdere på TV 2 er vrede over, at tv-stationen har droppet produktionen af en dokumentar om krænkelser.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

TV 2-nyhedschef Jakob Kwon meddelte onsdag, at ledelsen har besluttet at droppe produktionen af en dokumentar om krænkelser og #metoo på arbejdspladsen. Men den beslutning møder nu massiv kritik fra dokumentarchefer og medarbejdere i mediehuset, der hver især har sendt en udtalelse, hvor de anfægter og underkender beslutningen.

De to redaktionschefer Troels Jørgensen og Michael Nørgaard fra afdelingen Dokumentar og Aktualitet, som stod bag produktionen af dokumentaren, slår i et brev til ledelsen, fast, at de mener, beslutningen skader TV 2's journalistiske troværdighed.

"Nyhedschef Jacob Kwon begrunder blandt andet beslutningen med, at TV 2 ikke kan undersøge sig selv, uden at det skader det, vi lever af – nemlig vores troværdighed. Den analyse forstår vi ikke. Vi mener tværtimod, at det skader TV 2’s troværdighed, at vi ikke kan publicere samfundsrelevante og kritiske historier, som omhandler vores fælles arbejdsplads," skriver de i deres brev, som MediaWatch har set.

Redaktionscheferne skriver, at to tilrettelæggere har arbejdet på dokumentaren i fire måneder, og at det indtil videre har afstedkommet afdækning af en række sager, som alle udspringer fra TV 2. Nogle af historierne er offentligt kendte, andre er ikke. De mener samtidig, at TV 2 svigter de kvinder, der har valg at stå frem i forbindelse med projektet.

"I Dokumentar og Aktualitet frygter vi, at beslutningen skaber en meget uheldig præcedens for TV 2’s fremtidige dækning af #MeToo. Hvordan dækker vi fra i dag krænkelsessager eller andre samfundsrelevante forhold på TV 2 for den sags skyld, hvis ikke vi kan undersøge os selv?" spørger Troels Jørgensen og Michael Nørgaard.

"Det er et angreb"

Også en lang række medarbejdere er gået sammen om at forfatte et brev til ledelsen, som MediaWatch har set, og her er kritikken også klar.

"Vi er dybt bekymrede over beslutningen om at lukke dokumentarprojektet. Vi oplever det som et angreb på det allerhelligste, vi har: Vores redaktionelle frihed og vores troværdighed," lyder det i brevet, der er underskrevet af 155 ansatte.

TV 2-medarbejderne mener, at argumentet om ikke at kunne undersøge sig selv er letkøbt.

"Det er naturligvis kompliceret og svært, men det er også et stærkt publicistisk statement. Den kritiske og undersøgende journalistik blomstrer på TV 2. Det er afgørende for troværdigheden bag den journalistik, at vi kan være kritiske over for alle - også vores egne."

Kritik af tillidsmand

Lennart Sten, tillidsmand for journalisterne på TV 2, har til tv2.dk udtalt, at beslutningen om at droppe dokumentaren er rigtig. Også det kritiserer de medarbejdere, der har underskrevet brevet.

"Det virker som om, at Lennart Steen føler, at han skal beskytte dokumentarredaktionen mod sig selv. Vi er dog sikre på, at dokumentarredaktionen er fuldt ud i stand til at tage vare på sig selv og sikre, at dens journalistik fremstår kritisk og troværdig. At den er parat til at bevæge sig derud, hvor det kan gøre ondt er ikke udtryk for dårlig dømmekraft, men for en stærk publicistisk ånd på TV 2," lyder det.

MediaWatch arbejder på at få kommentarer fra TV 2.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også