Producentforeningen efter opråb fra filmfolk: "De rammer spot on"

Regler løser ikke problemet med sexisme i filmbranchen. De skal også efterleves, lyder det fra Jørgen Ramskov.
Det er spot on, når 664 filmfolk understreger, at branchen har problemer med sexisme, siger Jørgen Ramskov. | Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Det er spot on, når 664 filmfolk understreger, at branchen har problemer med sexisme, siger Jørgen Ramskov. | Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Opdateret kl. 10.40 med kommentarer fra Danske Filminstruktører og Dansk Skuespillerforbund.

664 filmfolk har ifølge dagbladet Information skrevet under på en erklæring mod sexisme.

Erklæringen kommer, efter at en tidligere produktionsassistent har anklaget instruktør Feras Fayyad for krænkende adfærd.

I Producentforeningen, der er en brancheorganisation for producenter af film, tv og computerspil, bakker direktør Jørgen Ramskov op om initiativet.

- Jeg kan kun være helt enig. De rammer spot on. Vi har desværre en situation som mange andre brancher, hvor vi har store problemer med grov og krænkende adfærd, siger han til Ritzau.

Producentforeningen har i samarbejde med Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører og Dansk Teater sat sig for at kortlægge omfanget af grænseoverskridende adfærd i branchen.

Undersøgelsen, som Aarhus Universitet står for, er ifølge Jørgen Ramskov klar i november.

Ifølge direktøren viser den, at der er store problemer i branchen.

- Det spænder fra mobning til krænkelser. Vi kan ikke sige os fri, siger han.

Branchen har ifølge Jørgen Ramskov nogle strukturer, der gør den særligt udsat, fordi der er mange freelancere og løst ansatte.

Det betyder ifølge direktøren, at der er nogle, som ikke tør sige fra af hensyn til konsekvenserne for projektansættelsen.

Det er fint med et code of conduct (regelsæt for god opførsel, red.), men det skal også håndhæves, lyder det fra Jørgen Ramskov.

Christina Rosendahl, formand for Danske Filminstruktører, er enig i, at branchen med mange løst ansatte og hård konkurrence om midlerne er særligt udsat.

Men lederne i branchen - herunder filminstruktørerne - skal ifølge Rosendahl være mere tydelige i deres afvisning af grænseoverskridende adfærd.

- Vi skal opmuntre folk til at komme og sige det. En af udfordringerne er, at folk ikke tør komme og sige det i deres fagorganisationer eller til ledere på filmsettet. Det dur ikke, siger hun.

Formand for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen foreslår, at der skabes en instans, som filmfolk tør betro sig til, uanset om de er fastansatte eller freelancere.

- Arbejdsgiverne skal tydeligt deklarere, hvordan man opfører sig.

- Og så skal vi lave nogle "safe spaces" (sikre steder, red.), hvor man som ansat kan gå hen, hvis man har oplevet at blive krænket, siger han.

Skuespillernes formand forventer at have flere bud på en sådan løsning, når undersøgelsen om krænkelser i filmmiljøet lægges frem i november.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også