Ekspert i medieret om TV 2-dokumentar: "Man kan ikke bare sætte skjult kamera op i håb om at få noget i kassen"

Retten har adskillige gange fastslået, at skjult kamera er en betænkelig researchform, siger advokat med speciale i medieret.
Omdrejningspunktet for "Plejehjemmene bag facaden" er plejehjemmet Kongsgården i Aarhus-bydelen Viby. | Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix
Omdrejningspunktet for "Plejehjemmene bag facaden" er plejehjemmet Kongsgården i Aarhus-bydelen Viby. | Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix

Det er forståeligt, at fagforbundet FOA går ind i sagen om TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", der hovedsageligt er optaget med skjult kamera. Det siger advokat med speciale i medieret og presseetik, Vibeke Borberg.

"Det er ikke behageligt for nogen, at TV 2 installerer skjult kamera. Der er også nogle mennesker, der går på arbejde. Det er klart, at Foa tænker på dem," siger Vibeke Borberg til MediaWatch.

Hun påpeger, at Højesteret adskillige gange har fastslået, at skjult kamera er en betænkelig researchform.

"Skjult kamera er noget, man kan bruge i nødstilfælde. Man kan ikke bare sætte kameraer op i håb om at få noget i kassen," siger Vibeke Borberg.

Ikke uden fortilfælde

Vibeke Borberg fremhæver den såkaldte Fælledgården-sag, som omhandlede netop skjulte optagelser fra et plejehjem. Her dømte Østre Landsret i 2014, at to tv-folk skulle betale tortgodtgørelse til fire plejehjemsansatte, efter at FOA havde politianmeldt produktionsselskabet bag optagelserne. Højesteret havde tidligere i 2012 dømt, at der skulle betales erstatning til en beboer på plejehjemmet.

"I denne sag slog retten fast, at optagelserne var en grov krænkelse. Så vi har en hel del retspraksis, der siger noget om lige præcis den her situation," siger Vibeke Borberg.

Vibeke Borberg er dog ikke sikker på, at omverdenen ville have fundet ud af, hvad der foregik på plejehjemmet Kongsgården uden optagelserne fra "Plejehjemmene bag facaden", sådan som meldingen lyder fra FOA Århus.

"Dokumentaren har allerede sat det her på dagsordenen, uden at den er blevet vist. Det rejser spørgsmålet om, hvordan man kan få de her sager frem i lyset på en ordentlig måde," siger Vibeke Borberg.

Aarhus Kommune trækker forbud mod plejehjemsdokumentar 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også