MediaWatch

22.500 timers flow-tv og 8700 timers radio forsvinder fra DR fra nytår

Farvel "Sporløs": Årsskiftet markerer helt eller delvis farvel til en række flow-kanaler og -programmer hos DR. Det følger efter en række justeringer og lukninger, som allerede er gennemført i 2019.

"Vild med børger" – her vært Flemming Møldrup – er blandt de DR-programmer, der lukker fra årsskiftet. Foto: Bjarne Bergius Hermansen

DR lukker fra årsskiftet en række kanaler og programmer, og det fører til betydeligt mindre radio- og tv-indhold. Det oplyser DR i en meddelelse.

En del af sløret blev løftet for planerne tilbage i juni, og nu sætter DR flere tal og titler på, hvad der kommer til at ske med public service-selskabets udbud. Omkring 22.500 færre timers flow-tv og cirka 8700 færre timers radio bliver det til i 2020. Ændringerne er en udløber af den politisk besluttede beskæring af DR's økonomiske ramme.

På tv-fronten kommer tre kanaler til at lukke fra årsskiftet: DR3 og DR Ultra, som lever videre på DR's streamingtjeneste DRTV, og DR K, der slås sammen med DR2 i en ny samfunds- og kulturkanal.

DR oplyser, at omkring 160 timers danske nyproduktioner, som hidtil har haft hjemme på DR K, forsvinder med sammensmeltningen af DR2 og DR K.

"Kulturindholdet rykker ind på det nye DR2, hvilket alt andet lige vil betyde mindre samfunds- og kulturstof i forhold til i dag med de to kanaler," skriver DR.

Mindre DR3-indhold

De to ungdomskanaler DR3 og DR Ultra lukker ligeledes som flow-kanaler og flytter ind på DRTV. DR oplyser, at mængden af egenproducerede programmer på DR3 reduceres. DR oplyser, at reduktionen svarer til fire færre reportageserier årligt. Blandt DR3's serier i dén kategori har den seneste tid været "Hunkøn" og "Alt for Kliken".

Desuden forsvinder en lang række film fra sendefladen med lukningen af DR3, ligesom også DR K har lagt hjem til film, som ikke længere vises.

På hovedkanalen DR1 forkorter DR primetime ved at flytte den sene udgave af TV-Avisen fra kl. 21.30 til kl. 21. Derudover lukker de korte udgaver af nyhedsoverblikket kl. 17.50 og kl. 19.55.

Blandt de programmer, der lukker, og som du kan få et fuldstændigt overblik over i faktaboksen herunder, er "Sporløs", "Manipulator" og "Quizzen på DR2". DR har allerede i 2019 lukket en række programmer. Det gælder bl.a. "Langt fra Borgen", "DR2 Dagen" og "Kulturmagasinet Gejst".

To radiokanaler får forlænget liv – én lukker

På radioområdet meddelte DR i juni, at 26.000 timers flow-indhold ville forsvinde fra 2020 med lukningen af P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz. Siden da har Folketinget sendt 15 mio. kr. i DR's retning for at holde liv i P6 Beat og P8 Jazz i hele 2020. Det er endnu uvist, hvad der skal ske med de to kanaler fra 2021.

Dermed lukker kun P7 Mix. Det fører til 8700 færres timers radio næste år. P7 Mix når ifølge DR ud til omkring 110.000 lyttere dagligt. En del af den musikformidling, som P7 Mix står for, bliver videreført hos P4 og i DR's podcasts.

Ud over lukningen af P7 Mix vil P3-programmet "Liga" udkomme i færre udgaver end hidtil. I forvejen har DR skruet en del på radioknapperne i 2019. Eksempelvis er de dedikerede radioaviser til P1 og P4 slået sammen, og sportsnyhederne på P3 og P4 er blevet lukket.

Flere besparelser i horisonten

DR-besparelserne blev vedtaget i foråret 2018 og trådte i kraft fra 2019. De politiske vinde blæser dog i en mere DR-venlig retning efter regeringsskiftet i juni, men der er endnu ikke taget stilling til, hvordan DR's økonomiske ramme skal se ud fremover.

DR søsatte i september 2018 en spare- og strategiplan, der skærer 420 mio. kr. af de årlige omkostninger frem mod 2021. Derudover skal DR, som verden ser ud i dag, spare yderligere et trecifret millionbeløb i 2022 og 2023. Hvis det bliver til virkelighed, vil det i sagens natur få indflydelse på, hvad og hvor meget DR kan producere, understreger selskabet.

"De politisk besluttede nedskæringer på DR betyder, at DR's indtægter falder år for år i den nuværende periode. Derfor vil der også i 2021 være besparelser på indholdet på radio og tv. Såfremt det fra politisk hold fastholdes, at DR i perioden fra 2022 skal spare yderligere 255 mio. kr. årligt, der stadig udestår som en del af seneste medieaftale, vil yderligere besparelser som følge heraf have store konsekvenser for indhold, programmer og kanaler," skriver DR.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere