MediaWatch

Filmselskaber: Manglende produktionsrabatter koster os dyrt

I modsætning til de fleste andre europæiske lande tilbyder Danmark ikke produktionsrabatter til filmselskaber og animationsstudier. Det resulterer i, at kunderne vælger danske produktionsselskaber fra, lyder det fra filmbranchen.

Foto: Christy Radecic/AP/Ritzau Scanpix

Manglende produktionsrabatter i Danmark gør, at de store internationale koncerner fravælger danske produktionsselskaber. Det mener de to danske filmselskaber Wil Film og Nørlum, som de seneste år har mistet hhv. Lego og Disney som kunder. Det skriver Politiken.

"Vi er ofte førstevalg, men bliver valgt fra, fordi der ikke er produktionsrabatter i Danmark. De kan ikke forsvare at miste 20-30 procent. I 2018 gik vi glip af ordrer for 60 millioner kroner på den konto", siger Claus Toksvig Kjær, adm. direktør for Nørlum i Viborg.

Sammen med Bulgarien, Luxembourg og Sverige er Danmark de eneste lande i Europa, der ikke tilbyder store rabatter til producenter, hvis de placerer en produktion af en animationsfilm, en spillefilm, tv-serie eller et spil hos netop dem. I de øvrige europæiske lande er der produktionsrabatter på mellem 20 og 35 procent.

Produktionsrabatterne fylder også meget, når Meta Louise Foldager Sørensen som direktør for Meta Film og SAM Productions forhandler med bl.a. streamingtjenester om nye tv- og filmprojekter. Ifølge hende er hun nødt til at flytte sine produktioner til fx Estland for at få opgaverne.

Flere danske produktionsselskaber - herunder Wil Film - har tidligere på året udtalt til MediaWatch, at de overvejer at åbne datterstudier i udlandet for at kunne tilbyde konkurrencedygtige priser.

Inden valget sagde både Socialdemokratiet og SF, at de var åbne for at se nærmere på behovet for en rabatordning.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs