MediaWatch

Kristian Jensen afviser at ændre licensaftale

Finansministeren mener, at Cepos-beregning, der viser skattestigning som konsekvens af ny aftale, er forkert.

Finansminister Kristian Jensen (V) var blandt ministrene, der i dag præsenterede VLAK-regeringens nye licensaftale. Foto: PR

Finansminister Kristian Jensen (V) vil ikke ændre i den aftale, regeringen og DF har indgået om at lægge licens over på skattebilletten, siger han til Ritzau.

Beregninger fra den liberale tænketank Cepos viser, at aftalen på langt sigt vil øge skattetrykket med 500 mio. kr. Og derfor kræver Joachim B. Olsen, finansordfører for regeringspartiet Liberal Alliance, at aftalen ændres.

Men det mener finansministeren ikke, at den skal.

"Cepos tager fejl. Den aftale, vi har lavet, giver danskerne en skattelettelse. Den fokuserer Danmarks Radio med 20 procent. Tre fjerdedele af det går direkte tilbage til danskerne i form af skattelettelser," siger Kristian Jensen.

"Bottom-line er, at danskerne får en skattelettelse. Og det har jeg ikke lyst til at lave om på."

Aftalen går ud på, at borgerne ikke længere skal betale licens på en særskilt regning. I stedet skal DR finansieres ved, at hver skatteyder får et mindre personfradrag. Personfradraget reduceres med 2900 kr., og ifølge Finansministeriet sikrer det, at der for alle familietyper samlet set vil stå et plus på bundlinjen i 2025. For par vil det kun være på 166 kr. om året, men dog et plus.

Det er de beregninger, Cepos har set efter i sømmene. Cepos tager udgangspunkt i, at licensen historisk set er steget med to procent årligt. Men fremover vil finansieringen af DR stige med pris- og lønudviklingen, som er tre pct. Derved kommer Cepos frem til, at skattetrykket reelt stiger, når man når frem i tid.

Men Kristian Jensen mener ikke, at man kan bruge den historiske udvikling i licensen som sammenligningsgrundlag.

"Vi har indregnet en forudsætning om, hvad licensen ville være frem til 2023, for at være helt præcis. Og så reduceret det med 20 pct.," forklarer Kristian Jensen.

"Der var forudsætningen, at den ville stige med pris- og lønudviklingen. Jeg kan garantere, at Venstre ikke ønsker at hæve skatten som konsekvens af denne aftale," fastslår finansministeren.

Joachim B. Olsen understreger over for Ritzau, at han ikke har noget at udsætte på Cepos' beregninger.

Opdateret med yderligere udtalelser kl. 12.20.

/ritzau/

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere