MediaWatch

Norge slukker for radioens FM-bånd om en måned

Kun hver fjerde nordmand er positiv over for at skulle skifte FM ud med DAB fra januar.

Foto: Torben Greve/Polfoto/Arkiv

Hvis du skal besøge Norge næste år og har tænkt dig at lytte med på norske nyheder og musik i radioen, skal du huske en digital en af slagsen.

Fra 11. januar er det slut med at tune ind på FM-båndet i Norge.

I stedet skal nordmændene og besøgende turister lytte til DAB-radio. Det har et flertal i Stortinget vedtaget onsdag, skriver det norske nyhedsbureau, NTB.

Politikerne har stemt om at udskyde planen for, hvornår der skal sendes via FM sidste gang. Men forslaget om at rykke tidsfristen længere ud i fremtiden er blevet afvist, og FM-nettet bliver lukket 11. januar som planlagt.

Det er ikke hele FM-båndet, der bliver slukket denne dato. Det vil i stedet ske i etaper. Den første region, hvis indbyggere bliver tvunget til at lytte til DAB-kanaler for at få et radio-fix, er Nordland.

Nogle få lokale radiostationer er undtaget for de nye regler og har fået lov at fortsætte med at sende via FM.

DAB er en digital radio, der sender flere kanaler på samme frekvens. Målet er at få bedre lydkvalitet, flere stationer og mindre støj i forhold til de analoge FM-kanaler.

Nordmændene er ikke begejstrede ved udsigten til at vinke farvel til FM. Ifølge en måling foretaget af Infact for avisen VG er kun hver fjerde nordmand positiv over for radioens overgang fra FM til DAB.

Også i Danmark er planen at udskifte FM med DAB-signalet.

FM-båndet bliver dog først sløjfet, når mindst 50 procent af lytterne hører digital radio. Den oprindelige deadline var i 2019, men det blev droppet.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen sker 26 procent af den danske radiolytning over DAB. Først når dette tal sniger sig over 50 procent, vil politikerne sætte en frist for, hvornår det danske FM-net skal slukkes.

Ny kulturminister vil arbejde for 25 pct. lavere licens

NRK får nej til at hæve licensen

Danmark falder en enkelt plads på rangliste

Hele Skandinavien rører i public service-gryden

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til delvis genåbning, nye chefredaktører på TV 2 News og Jyllands-Posten, en kommende streamingtjeneste og planer om vækst blandt flere. Få overblik over ugens gang i Mediedanmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs