MediaWatch

Sverige lægger formelt DAB-planer i graven

Riksdagen har endegyldigt vedtaget at droppe planerne om en overgang til DAB-nettet og en lukning af FM-sendenettet.

Torben Greve/Polfoto/Arkiv
Foto: Torben Greve/Polfoto/Arkiv

Det svenske parlament Riksdagen har formelt besluttet at skrinlægge planerne om en overgang til DAB-nettet og en lukning af det svenske FM-sendenet i 2022. Det skriver Norsk Lokalradioforbund.

De svenske planer har længe ligget i kortene, efter at kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke sidste sommer bekræftede, at Sverige ikke satser på DAB. Vurderingen i Sverige er, at udfordringerne om DAB er for store, og at FM-radio og netradio indtil videre supplerer hinanden godt.

Nu er forslaget blevet formelt vedtaget i Riksdagen uden de store diskussioner, skriver bloggen Digitalradion ifølge Norsk Lokalradioforbund.

I Danmark blev ambitionerne om at slukke for FM-båndet også neddroslet i foråret sidste år Oprindeligt skulle FM nedlægges ved udgangen af 2019, såfremt 50 pct. af radiolytningen foregik på digitale platforme midtvejs i 2018. Efter forårets radio-drøftelser blev den deadline lagt ned, og udviklingen skal nu i stedet følges og ses an. Partierne vil først træffe beslutning om et FM-sluk, når 50 pct. af lytningen, herunder lytningen i biler, sker digitalt, og må tidligst ske to år efter, at de 50 pct. er nået.

Dermed er Norge fortsat det eneste land i verden, som slukker for FM-båndet. Det sker i 2017, hvorefter al radio skal lyttes via DAB, fordi det ifølge nordmændene er billigere i drift og giver plads til flere kanaler end på FM.

Forsiden lige nu

Egmont-boss har pengetanken klar til flere opkøb

Bladmarkedet er under pres, og det rammer Egmont, som for andet år i træk må se omsætningen dale. Egmonts topchef glæder sig dog over, at opkøbte virksomheder vokser. Han erklærer sig på ny klar til flere opkøb og har fortsat danske TV 2 i kikkerten.

PR-branchen ramt af omsætningsfald i 2017

40 PR-bureauer måtte samlet se omsætningen falde i 2017, mens toplinjevæksten blev beskeden i 2016. Udviklingen skal dog ses over længere tid, mener Public Relations Branchen, som fremhæver, at i det lys er tendensen positiv.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere