MediaWatch

Politikere vil finde gatekeeper til DAB

Partierne bag medieaftalen har besluttet, at sendemulighederne til landsdækkende kommerciel DAB-radio skal udbydes til en gatekeeper.

Foto: Torben Greve/Polfoto/Arkiv

Sendemulighederne til landsdækkende kommerciel DAB-radio skal udbydes til en gatekeeper.

Det har medieaftalekredsen besluttet, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeret skriver, at politikerne har truffet beslutningen, fordi de mener, at en gatekeeper kan udvikle det kommercielle radiomarked og øge antallet af kommercielle DAB-kanaler.

"Jeg synes ikke, at DR’s kanaler skal være så dominerende på det danske radiomarked, som de er i dag. Det er sundt med alternativer, og derfor er det vigtigt, at vi nu får skabt flere muligheder for kommerciel radio," udtaler kulturminister Bertel Haarder (V).

Beslutningen er en opfølgning på den tillægsaftale om digital radio til medieaftalen for 2015-2018, som blev indgået i foråret 2015.

Får ansvar for udvikling

En kommende gatekeeper får rådighed over alle sendemulighederne for landsdækkende kommerciel DAB-radio og ansvar for etablering og drift af sendenettet. Ud fra de fastsatte vilkår i tilladelsen afgør gatekeeperen, hvilke radioer der kan sende, og hvad prisen for distribution i sendenettet skal være.

Beslutningen er et skulderklap til DAB-teknologien, som der politisk har været debat om, hvorvidt teknoligien er en langtidsholdbar investering i en tid, hvor streaming over internettet vinder frem.

Den vil formentlig vække glæde hos Boxer TV's ejer, Teracom Boxer Group. Selskabet sidder i forvejen på gatekeeperrollen på tv i Danmark og Sverige, men har flere gange luftet sine ambitioner om en tilsvarende rolle for DAB i Danmark.

Kan dele frekvenser

Medieaftalekredsen har desuden besluttet, at kommercielle og ikkekommercielle lokalradiostationer også fremover vil kunne dele frekvenser. Det sker for at imødekomme et ønske fra branchen.

Beslutningen vil danne grundlag for udbuddet af kommercielle og ikkekommercielle lokalradiosendemuligheder fra 1. januar 2018.

"Det er også vigtigt, at lokalradioerne har gode vilkår. Derfor lytter jeg selvfølgelig, når en samlet lokalradiobranche siger, at den fortsat ønsker at dele frekvenser. Lokalradiostationerne er vigtige for lokalsamfundene og for bredden i det danske medielandskab," udtaler Bertel Haarder.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs