Fagfolk skyder Ejbøl-forklaring om JP/Pol-skifte ned: Det handler om magt

Det er vrøvl og røgslør, når formanden for Jyllands-Postens Fond begrunder beslutningen om et formandsskifte i JP/Politikens Hus med et generationsskifte. Det handler om kampen om magtbalancen i koncernen, mener medieanalytiker Lasse Jensen fra Information og Magnus Barsøe, debatredaktør på Politiken.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

"Det handler om noget så simpelt som magt."

Sådan sagde Infotmations lederskribent og medieanalytiker, Lasse Jensen i mediepodcasten Indslag, hvor han sammen med debatredaktør på Politiken og medarbejderrepræsentant i JP/Politikens bestyrelse Magnus Barsøe diskuterede afsløringen af det kommende formandsskifte i JP/Politikens Hus.

Beslutningen betyder, at næstformand Peter Bartram afløser Lars Munch næste år og er gennemtrumfet af Jyllands-Postens Fond og formand Jørgen Ejbøl - til stærk undren og utilfredshed i Politiken-Fonden, der ejer den anden halvdel af JP/Politikens Hus.

"Vi har en fusion mellem to stærke kulturer Jyllands-Posten og Politiken som politisk og holdningsmæssigt er forskellig," uddybede Lasse Jensen.

”I alle andre fusioner er der altid en, der er vinder til sidst, der er altid en kultur, der langsomt æder den anden op. Det er ikke sket i JP/Politiken, men den har ligget der hele tiden (risikoen, red.), og jeg tror også, det er i det lys, man skal se det (skiftet, red.). Lige i starten sagde Ejbøl, at ”det er vores tur” - underforstået at der stadig er de her to identiteter i JP/Politikens Hus, der ikke er blevet til en.”

Skifte bør ske efter merit

Heller ikke Magnus Barsøe køber forklaringen om et generationsskifte, men kalder det noget vrøvl og peger på, at en minimal aldersforskel på tre år mellem Lars Munch og Peter Bartram i sig selv skyder forklaringen ned.

”Jeg er meget enig i, at det handler om en magtkamp, og jeg synes, det er småligt, hvis det ender med at være et formandsskifte, der ikke er båret ud fra nogen overvejelser om merit, men ud fra en ide om, at man vil have sin egen magt,” sagde Magnus Barsøe, der ser indskiftningen af Peter Bartram, der er tidligere forsvarschef, men ikke har erfaring med mediedrift, som et "markant tilbageskridt".

"Det (et formandsskifte, red.) skal drives af merit og dygtighed og evnen til at drive en moderne, publicistisk forretning, og det her lugter bare af alt andet end det. Det lugter af, at man vil have en loyal støtte ind som formand, og at man har et opgør med en siddende formand, som man gerne vil have vippet ud af vagten," sagde han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også