Debat: Folketinget vender det døve øre til lyd

Fair betaling for indhold og kampen med techgiganterne er højaktuelle dagsordener hos politikere og i Kulturministeriet. Men podcasting er efterladt på perronen, skriver formand for Center for Podcasting, Søren Brunsgaard, i dette debatindlæg.
Foto: PR/Center for Podcasting
Foto: PR/Center for Podcasting
AF SØREN BRUNSGAARD, JURIST OG FORMAND FOR CENTER FOR PODCASTING

DEBAT | Man har vænnet sig til det efterhånden. Initiativ på initiativ på rettighedsområdet, medieområdet og i opgørene med visse techgiganter, men som altid er der stille omkring lyd.

Tradition og vanetænkning gør, at systemerne stadig kun kan forestille sig lyd i radioen, og den manglende nysgerrighed for podcastings opblomstring betyder, at der stadig ikke er taget hul på selv helt åbenlyse løsninger.

Det er allemandsviden, at udviklingen i podcasting er enorm, men systemet og politikerne har endnu til gode at skubbe med og tilbyde den rettighedsbeskyttelse og opmærksomhed, der ligestiller lyden med alle de andre kultur- og medieformer.

Ingen blankmedie-penge til podcast

Forleden blev blankmedieordningen endeligt opdateret til at omfavne den digitale virkelighed. En årelang proces, der skulle være implementeret for mange år siden. Kort forklaret er der nu pålagt en afgift på alle digitale devices, såsom smartphones, tablets, computere og USB-stik som kompensation for den privatkopiering/-lagring, der finder sted på netop disse. Denne samlede kompensation beløber sig til 93 mio. kr. årligt og skal så uddeles til de forskellige indholdsskabere, der laver det indhold, der downloades og lagres på de forskellige devices.

Det står udenfor enhver diskussion, at podcast og andet lydindhold (der ikke er musik) naturligvis har en stor andel heri, men da der endnu ikke tages hånd om rettighedsforvaltning her, må dansk podcasting igen tage plads ude i kulden og med misundelse kigge ind gennem ruderne til de varme stuer, hvor den resterende kulturbranche fejrer deres sejr med skål og highfives.

Læg oveni den årelange manglende håndtering af rettighedsvederlag for brug af podcast i undervisning, som podcastere - store som små - dag for dag må se, at der ikke bliver betalt for. Og læg så yderligere dertil det faktum, at manglen på en organisation, der forvalter rettigheder samlet for lydindhold, gør, at kulturarvsorganisationer, der skal bevare vores fælles kulturarv, ikke har en organisation, de kan betale til og dermed opnå rettigheder til at bevare podcasts for kommende generationer.

Rettighedsforvaltning er en fuldstændig altafgørende præmis for alle kulturbranchers omsætning og interessevaretagelse, og dansk podcasting vinker dag for dag farvel til penge, de sort på hvidt har krav på.

Kampen mod techgiganterne er startet det helt forkerte sted

Det store næste skridt i rettighedsforvaltning og fair betaling for indhold sker nu mod de store techgiganter, hvor Facebook, Google osv. forfølges helt ned til overskrift-niveau. Man er bl.a. i færd med at implementere EU-direktiver (SatCabII- og copyright-direktivet), men igen er det uden den mindste skelen til lyd eller anerkendelse af, at podcasting ikke kan træde ind på den scene og spille med uden at have en forvaltningsorganisation i ryggen. Dette er nemlig hele præmissen i de to direktiver.

Mens jeg udmærket forstår, at der skal tages hånd om problemet med Facebook, Google osv., er jeg komplet uforstående over for, at lyds langt mere principielle sag ikke har lydhørhed hos politikerne.

Lydens techgiganter (Spotify, Apple og Google igen) storsnylter på dansk podcastindhold uden at give bare det mindste tilbage. Ikke alene, bliver der ikke gjort nogen indsats for at få dem til at betale, men man pådutter nærmest ligefrem statsfinansierede radiostationer at komme så bredt som muligt ud og forære deres indhold gratis til disse platforme. Man fristes til at spørge: kunne man forestille sig at forære "Borgen", "Bagedysten" og "Bonderøven" gratis til Netflix efter samme præmis?

Støtte til rettighedsforvaltning

At giganterne fodres med gratis indhold, stækker i øjeblikket forskellige initiativer i branchen for at tage betaling for sit indhold.

Selvom det på mange måder er skønt og en helt afgørende del for en stor del af branchen, at danskerne frit kan tilgå podcasts, skal det også være en mulighed på forskellig vis at kræve betaling for sit indhold. Og når man tillader, at store internationale giganter udnytter dansk indhold uden regning eller krav, vælger man at spille på hold med giganterne mod de danske medier og mod de platforme, der på forskellig vis satser stort på dansk podcasting.

Så derfor: Slå ørerne ud, kære politikere og kære kulturminister. Dansk podcasting og lyd har længe haft brug for en aktiv politiker-lytning og lige så aktiv handling, blandt andet ved at give dansk podcasting mulighed og støtte til etablere en rettighedsforvaltningsorganisation. 

En progressiv og rettighedsbeskyttende lydpolitik vil betyde ikke så lidt for en branche, hvis produkter mange politikere i øvrigt selv lægger øre til eller medvirker i, men på politisk plan ikke betaler en øre for.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også