Danske Mediestuderende kalder Radio4's talenthold for systematisk underbetaling

Organisationen for mediestuderende kritiserer Radio4 for kun at aflønne podcastere i sit talentlab med eksponering og sparring. "Det er udnyttelse af håb og drømme," lyder det i et debatindlæg.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Radio4's talentprogram Talentlab kan virke som en kæmpe chance for håbefulde unge, der drømmer om et job i mediebranchen, men i virkeligheden er der tale om udnyttelse, når medier som Radio4 ikke betaler dem, der producerer indholdet. Det skriver Mie Hovmark, formand for Danske Mediestuderende, i et debatindlæg i Berlingske.

"Det er dybt kritisabelt, at Radio4 med Talentlab har sat underbetaling i system. Radioen er finansieret af skattekroner og får 90 mio. kr. om året. Det forpligter at være en offentligt finansieret virksomhed, derfor bør Radio4 tage ansvar for, at alle, der bidrager til dens virksomhed, får betaling for det," skriver hun i indlægget.

Radio4 gik i luften på FM4-frekvensen, som tidligere husede Radio24syv, den 1. november sidste år. Siden er to timer af den daglige sendeflade blevet udfyldt at formatet Talentlab, hvor spirende podcastere får sendt egenproduceret indhold på kanalen uden betaling.

Amatørradio

Dengang sagde adm. direktør på Radio4 Anne-Marie Dohm til Journalisten, at der ikke er noget i vejen med, at podcasterne ikke får betaling. Det er en platform, som håbefulde talenter får stillet til rådighed, og dermed er der ikke tale om professionel radio, som Radio4 har bestilt, sagde hun.

Også tillidsrepræsentant på Radio4 Jais Nørgaard har forsvaret modellen over for Journalisten.

"På den ene side synes jeg, man skal have betaling for den journalistik, man laver. Men podcasterne i TalentLab er amatører. På den anden side synes jeg, der kan være et element af public service i at udvikle talent. Det, jeg holder øje med, er, hvad man får ud af det ud over omtalen," sagde han dengang til fagbladet.

Kritikken fra Danske Mediestuderende kommer i kølvandet på, at betaling for unges radioproduktion igen er kommet på dagsordenen. Det er sket i forbindelse med, at den kommende DAB-radio Loud har valgt at bruge ungdomsmediet Sein til at producere tre timers radio i døgnet ved brug af unge, som bliver betalt 1500 kr. om måneden for arbejdet. Den beslutning er blandt andet blevet kritiseret af Journalistforbundet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også