MediaWatch

Flere partier vil have regler for lobbyister

TV 2's dokumentar om lobbyisters indflydelse på det politiske arbejde på Christiansborg får flere partier til at efterlyse mere kontrol og åbenhed.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Selvom mange af vores nabolande i Europa har regler for lobbyister, har de frit spil i Danmark. Men det skal være slut nu, mener flere partier, efter at TV 2 har sendt dokumentaren "Politik Til Salg".

Dokumentaren løfter sløret for, hvordan lobbyister arbejder med at påvirke politikere og politiske beslutninger. Metoderne forarger flere politikere og får dem nu til at kræve handling.

"I SF vil vi se på, om vi kan lave nogle regler, der gør, at vi kan udelukke nogle af de lobbyister, som går over grænsen, siger SF's gruppeformand," Jonas Dahl, til TV 2.

Han ser gerne, at man indfører en registrering af lobbyister, der arbejder på Christiansborg. Han vil nu også tage emnet op i Folketingets Præsidium.

Kræver åbenhed

Enhedslisten går skridtet videre og stiller nu tre konkrete beslutningsforslag, der skal sikre mere åbenhed om lobbyisters arbejde.

"Jeg tror, der er få mennesker uden for Christiansborg, der egentlig ved, hvor meget det her sker. Og det er derfor, vi i Enhedslisten så gerne vil, at vi får noget mere åbenhed omkring det, og på baggrund af denne dokumentar kommer vi til at stille et beslutningsforslag om at få et obligatorisk lobbyregister," siger retsordfører Pernille Skipper.

TV 2 har spurgt partierne i Folketinget, om de er åbne for at kigge på mulighederne for at regulere lobbyister i Danmark. Her svarer De Konservative, SF, Alternativet, Enhedslisten og De Radikale, at de vil kigge på mulighederne for at regulere lobbyister.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er åben for at undersøge muligheden for at regulere lobbyister. Det siger hun efter at have set dokumentaren.

"Jeg synes, det er lidt afslørende. Og hvis der er noget, politikere ikke kan lide, så er det at blive afsløret i noget, som virker dårligt ude hos danskerne. Så alene af den årsag tror jeg, at der måske og forhåbentlig vil ske en udvikling den rigtige vej," siger Folketingets formand til TV 2.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Det smalle forlig er en plet på en ny ministers cv

Moderniseringen af Public Service Puljen og lukning af 24syv vil give et ”klatvist støttecirkus”, og kulturbidraget skulle have været klappet af med OECD, inden det blev en del af aftalen. Ugens klummeskribent kalder den nye medieaftale en plet på Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens cv.

Pluto TV udfordrer streamingmarkedet med gratis indhold

Efter et milliardopkøb i 2019 er det gået stærkt for Pluto TV, der for ni år siden blev skabt i et ”snusket varehus” i Los Angeles. Nu har den gratis streamingtjeneste gjort indtog i Norden. Partnerskab med Viaplay giver store forventninger allerede på kort sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs