Tidligere Superlux-direktør: Streamingtjenester gavner små forlag og nye forfattere

Streamingtjenester til lydbøger har øget interessen for litteratur til gavn for de fleste forfattere, lyder det fra Rikki Tholstrup Jørgensen.
Økonomien omkring streaming af lydbøger er genstand for debat. | Foto: Colourbox
Økonomien omkring streaming af lydbøger er genstand for debat. | Foto: Colourbox

Trods protester fra forfattere og forlag er streaming af lydbøger en entydig succes for den litterære branche, skriver Rikki Tholstrup Jørgensen, der tidligere har stået i spidsen for forlaget Superlux, som blev solgt til Hoi Publishing, hvor han indtil for nylig var bestyrelsesmedlem, i et indlæg på Bogmarkedet.

Både forfattere og forlag har efterlyst en bedre betaling for streaming af lydbøger, og begge har fremført, at den nuværende betaling ikke er holdbar i længden.

Hvis det var tilfældet, at streamingtjenesterne skulle medføre færre gode bøger, ville den tendens dog allerede været slået igennem, mener Rikki Tholstrup Jørgensen, der samtidig anfører, at selvom en gruppe forfattere måske har oplevet en nedgang i royalty-betaling, så har ”langt de fleste danske forfattere uden tvivl” oplevet en fremgang.

”Ad libitum-forbruget er derfor en entydig fordel for litteraturen, idet smalle genrer, debutanter, små kvalitetsforlag og skæve titler pludselig kan få et publikum,” skriver han i sit indlæg.

Dermed er han den seneste til at melde sig ind i debatten om streamingkronernes vej gennem den litterære værdikæde, efter at tidligere Gyldendals adm. direktør, Hanne Salomonsen, flere forskellige forfattere, forskere, eks-forlagsdirektører og andre aktører i branchen tidligere har givet deres besyv med.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også