Sløjt julesalg og tabt skattesag sendte Bonniers forlagsforretning i rødt

Et svagt andet halvår betød, at Bonniers forlagsforretning oplevede et fald i omsætning på 125 mio. svenske kr. Oveni omsætningsfaldet var en tabt skattesag med til at trække driftsresultatet i minus.
Mattias Fyrenius er adm. direktør i Bonnierförlagen. | Foto: Alexander Mahmoud
Mattias Fyrenius er adm. direktør i Bonnierförlagen. | Foto: Alexander Mahmoud

Julesalget sidste år skuffede for det svenske forlagshus Bonnierförlagen, som er Bonnier-koncernens forlagsdivision, og sammen med et nederlag i en skattesag for et af forlagene, betød det, at driften for første gang i flere år gav et minus. Minusset lød på 14,2 mio. svenske kr., eller hvad der svarer til 8,9 mio. danske kr.

Det skriver netmediet Boktugg.

Bonnierförlagen, der er Sveriges førende forlagshus, har en stribe forlag under sig. I Danmark ejer Bonnier forlagene Gutkind og Alpha. Forlaget Semic tabte i 2022 en skattesag, der betød merudgifter for 87 mio. svenske kr. Det svarer til omkring en 55,5 mio. kr.

Sammen med et fald i nettoomsætningen på 11 procent var det nok til at forvandle driften til en underskudsgivende forretning efter flere år med plus.

Helt konkret faldt nettoomsætningen fra 1265 mio. svenske kr. til 1140 mio. svenske kr. Det svarer til et fald fra 802 mio. danske kr. til 727,1 mio. danske kr.

Adm. direktør Mattias Fyrenius forklarer til Boktugg, at det særligt var anden halvdel af 2022, hvor indtægterne ikke nåede samme niveau som 2021.

”Først og fremmest var det andet halvår og julehandlen, der ikke levede op til forventningerne,” siger han Boktugg.

Mens inflationen i Danmark løjede af mod slutningen af året, bed den sig bare hårdere fast i Sverige. Hvor den i Danmark toppede i oktober på 10,1 procent, lå den i Sverige på over 10 procent fra oktober og frem til maj i år.

Over for Boktugg kommer Fyrenius ikke ind på, hvad det har haft af effekt på bogsalget til jul.

Underskuddet på driften kommer efter et par år med overskud i omegnen af 125 mio. svenske kr. - svarende til lige under 80 mio. danske kr.

Ifølge Mattias Fyrenius havde Bonnier-forlagene dog i de to år nogle særligt stærke titler, der betød, at salget gik ualmindeligt godt. Af de 125 mio. svenske kr. som nettoomsætningen faldt med, stammede 90-95 mio. af den manglende omsætning fra 2021 fra forlag og bogklubber, fortæller direktøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også