MediaWatch

Gyldendal-direktør advarer mod at fælde moralske domme

Efter museer har fået kritik for, at deres udstillinger er racistiske eller sexistiske, vil flere korrigere værkerne og fjerne ord som bl.a. "eskimo". Direktør for Gyldendal advarer mod at tage den politiske korrekthed for langt.

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Som institution bør man forklare og perspektivere den fulde historie, men det er skridtet for langt i den politisk korrekte retning, når museer ændrer titler på værker, fælder moralske domme eller fjerner ord som "eskimo", som eksempelvis Glyptoteket har gjort. Det mener adm. direktør i Gyldendal, Morten Hesseldahl, skriver Berlingske.

"Det ville da også være ulideligt at læse avis, hvis hver artikel skulle slutte med: "Ud fra dette kan vi udlede følgende …" Det ligger i vores oplysningstradition, at vi har tillid til, at folk bruger deres sunde fornuft. Den politiske korrekthed, som vi nu oplever, er udtryk for, at vi ikke har tillid til, at folk kan bruge deres sunde fornuft, og at vi ikke tror, at de er robuste nok til at få historier om sex, racisme eller slaveri," siger han til Berlingske.

Anledningen er, at en række museer, bl.a. Nationalmuseet, Glyptoteket og nu også M/S Museet for Søfart har meddelt, at det vil korrigere og tilføje skilte til værker, der nu skal italesættes som bl.a. "sexistiske".

Gyldendal har flere gange de seneste år været involveret i offentlige debatter om, i hvilket omfang man som forlag bør censurere og redigere i bøger, der efter nutidens vurdering er eksempelvis racistisk eller moralsk problematisk i forhold til børneopdragelse.

I 2019 fik forlaget kritik for at fravælge otte af Halfdan Rasmussens børnerim, der indeholder ord som "neger" og "hottentot", da Gyldendal genudgav forfatterskabet. Rimene blev fravalgt for at undgå "misforståelse af forfatterskabet".

I 2018 var det børneopdragelsesbogen "Godnat og sov godt", der kom under kritik fra en gruppe kvinder på Facebook, som ville have forlaget til at stoppe udgivelsen af denne. Gyldendal tog kritikken til sig og revurderede bogen. I 2019 var dét gjort, og konklusionen lød, at der ikke blev fundet grund til at stoppe med at udgive bogen ud fra et forskningsmæssigt perspektiv.

Gyldendal beholder kritiseret børnebog på hylderne

Gyldendal får kritik for censur af børnerim 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs