MediaWatch

Gyldendal får kritik for censur af børnerim

Gyldendal bliver kritiseret af Halfdan Rasmussens arvinger, efter forlagshuset har valgt at bortcensurere otte børnerim i forbindelse med genudgivelse af den populære forfatter.

Foto: PR/Gyldendal

Når en stribe af Halfdan Rasmussens børnerim bliver genudgivet, har Gyldendal valgt at bortcensurere otte, der indeholder ord som "neger" og "hottentot". Det vækker kritik fra forfatterens arvinger i Radio24syvs kulturprogram AK24syv, skriver Berlingske.

Det er Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, der i programmet fortæller, at arvingerne har kæmpet for, at Gyldendal også lod de bortcensurerede rim blive trykt på ny. Hun forstår, at de kan støde nogen, men frem for at pille dem ud af genudgivelserne, havde det været en bedre løsning af forklare i bogen, hvorfor ordene blev brugt, da rimene blev skrevet mellem 1949 og 1959.

"Vi arvinger har kæmpet meget imod, at man censurerede bogen. Jeg synes, det er meget ærgerligt. Der står jo i forordet, at digtene er taget ud, og så kan man godt begynde at tænke sit. 'Var han racist?' Og det er selvfølgelig meget langt fra min fars intentioner og hele hans liv og virke," siger Iben Nagel Rasmussen til AK24syv, skriver Berlingske.

Gyldendal har som hun henviser til i stedet valgt at skrive i bogens forord, at den sproglige og kulturelle udvikling har ændret opfattelsen af ordene, og at man gerne vil undgå "misforståelse af forfatterskabet.". Forlagschef for Gyldendal Børn & Unge forklarer, hvorfor forlaget har valgt at skære de otte rim fra:

"Vi påtager os ansvaret for, at det vi udgiver i dag også er relevant for nutidens børn, nutidens forældre, bedsteforældre, institutionspersonale og bibliotekarer, som er reelt optaget af børnelitteratur. Når man laver en ny udgave tager man mange gange et værk op, ser på det og sammensætter det på en ny måde. Det kan være som her, hvor der også er tilført illustrationer, det kan være, hvor man udelader noget, hvor man sætter det sammen på en ny måde, som det også er sket her," siger hun til AK24syv.

Gyldendal revurderer omstridt bog om børneopdragelse

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere