Bjarne Reuter er i top blandt årets modtagere af bibliotekspenge

Forfattere får udbetalt 183 millioner i bibliotekspenge i år. De bliver udbetalt før tid grundet coronakrise.
Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Slots- og Kulturstyrelsen udbetaler 183 millioner kroner til danske forfattere.

Det sker i forbindelse med udbetalingen af de årlige bibliotekspenge, som er blevet fremrykket på grund af coronakrisen.

Mere end 10.000 forfattere får andel i de 183 millioner kroner, der er en stigning fra sidste års udbetaling på 179 millioner kroner.

Udbetalingen sker til forfattere og andre skabende kunstnere, hvis bøger er tilgængelige på landets folkebiblioteker, bibliotekernes digitale udlånstjenester og folkeskolens pædagogiske læringscentre.

Ligesom alle andre dele af det danske samfund er forfatterne lige nu påvirket af coronakrisen. Blandt andet er meget af det fysiske bogsalg stoppet, fordi en del af landets boghandlere er lukket midlertidigt.

"Derfor har jeg været i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen og bedt dem fremskynde udbetalingen af de årlige bibliotekspenge," siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

"Mere end 10.000 personer kan derfor se frem til at få udbetalt penge i dag. Det er måske en lille ting, men alle tiltag hjælper."

Der bliver både udbetalt bibliotekspenge for fysiske bøger og for e-bøger og netlydbøger. Gennemsnitligt får modtagerne udbetalt 17.472 kroner.

Det højeste beløb udbetalt er på 732.760 kroner.

Top 10-listen over modtagere af bibliotekspenge for fysiske bøger er stort set uforandret i forhold til sidste år. Igen er det forfatteren Bjarne Reuter, der er i top blandt dette års modtagere.

Derimod er der en del bevægelse i top 10-listen over modtagere af de digitale bibliotekspenge. Forfatteren Maria Helleberg overtager førstepladsen fra Leif Davidsen, som er gået fra en førsteplads sidste år til en tredjeplads i år.

Bibliotekspengene er en del af finansloven, hvor der i år er afsat 183 millioner kroner. Heraf går seks procent til e-bøger og netlydbøger. Det svarer til godt 11 millioner kroner.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også