MediaWatch

Anklageskrift mod tidligere PET-chef offentliggøres i dag

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf er tiltalt for brud på tavshedspligt i forbindelse med sin medvirken i bogen "Syv år for PET". Tirsdag offentliggøres statsadvokatens anklageskrift mod ham.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO

Det er snart halvandet år siden, Københavns Politi modtog en anmeldelse af den tidligere PET-chef Jakob Scharf i forbindelse med, at han skulle have brudt sin tavshedspligt i bogen "Syv år for PET". Tidligere i marts blev der rejst tiltale mod Jakob Scharf, og nu bliver statsadvokatens anklageskrift offentliggjort forud for retssagen mod den tidligere PET-chef. Det skriver Politiken.

Sagen har sit udgangspunkt i begyndelsen af oktober 2016, hvor PET politianmeldte Scharf for i forbindelse med bogen, der på daværende tidspunkt ikke var udkommet, at berette om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt samt om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Derudover gik PET til domstolene for at få stoppet bogen, der er skrevet af journalist Morten Skjoldager og skulle udgives på forlaget People's Press. En dommer nedlagde et midlertidigt forbud mod offentliggørelse af bogen, men Politiken besluttede alligevel at offentliggøre hele bogen i et tillæg til avisen. Siden er JP/Politikens Hus, der står bag Politiken, blevet idømt en bøde på 15 mio. kr. for den handling, ligesom der er rejst krav om, at chefredaktør Christian Jensen skal i i fængsel.

Dertil kommer så den nuværende sag mod Jakob Scharf, hvor statsadvokaten i dag endelig pinder ud, præcist hvor i bogen den tidligere PET-chef er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt.

"Tiltalen skal ses i det lys, at videregivelsen af oplysningerne er foretaget af en tidligere øverste chef for PET og den helt særlige samfundsrolle og det formål, som denne institution varetager," udtalte vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg, til Ritzau tidligere på måneden.

"Det betyder også, at oplysninger om PET's arbejdsmetoder, samarbejdspartnere med videre er forbundet med helt særlige fortrolighedshensyn. Vi mener, at disse fortrolighedshensyn er overskredet – og derfor har vi rejst tiltale."

Jakob Scharf har siden 2016 fastholdt, at han ikke har brudt sin tavshedspligt, men grundlæggende set har givet et uddybende interview i bogform, skriver Politiken. Bliver han dømt efter straffelovens skærpede bestemmelse om tavshedsbrud, risikerer han op til to års fængsel.

Mere fra MediaWatch

Top 20: Sæsonfinaler trak færre live-seere

Efterårets største danske underholdningsformater rundede sæsonen af i sidste uge, men i modsætning til sidste år nåede finaleprogrammerne med en enkelt undtagelse ikke over en mio. live-seere.

Nent udfaser Viafree og går i partnerskab med ViacomCBS

Nent trækker i 2022 stikket på sin reklamefinansierede streamingplatform i Norden, Viafree, til fordel for et partnerskab med en af verdens spillere inden for annoncefinansieret streaming. Nent skal fortsat stå for lokalt annoncesalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs