MediaWatch

Afgående forsvarschef bliver næstformand i JP/Politikens Hus

Jørgen Ejbøl afløses af afgående forsvarschef i dagbladskoncernens bestyrelse i slutningen af februar. De to er gode venner, har de fortalt i biografi om Jørgen Ejbøl.

Peter Bartram har tidligere siddet i bestyrelsen for Jyllands-Postens Fond fra 2008 til 2012, hvor han stoppede i forbindelse med udnævnelsen som forsvarschef

General Peter Bartram bliver næstformand i JP/Politikens Hus, når nuværende næstformand Jørgen Ejbøl forlader posten i slutningen af februar. Det meddeler JP/Politikens Hus i en pressemeddelelse.

Siden 2012 har Peter Bartram været Danmarks forsvarschef. En post, han fratræder i morgen. Peter Bartram blev i 2008 medlem af Jyllands-Postens Fond, men forlod posten, da han blev udnævnt som forsvarschef i 2012.

Samme fond har også udpeget han til næstformandsposten.

"Peter Bartrams karriere taler for sig selv. Hans kompetencer spænder meget vidt, og han har stærke strategiske evner. Tilmed er Peter Bartram et engageret menneske med interesse for samfundets udvikling. Jeg glæder mig til at arbejde sammen med ham i formandskabet," udtaler Lars Munch, formand i JP/Politikens Hus.

Den kommende næstformand kalder kalder det i pressemeddelelsen en ære at indtræde i bestyrelsen i JP/Politikens Hus.

"JP/Politikens Hus spiller en afgørende rolle i det danske demokrati. Jeg håber, at min erfaring og mine kompetencer kan bidrage til den fortsatte udvikling af Danmarks største, publicistiske virksomhed," udtaler Peter Bartram.

Annoncerede bestyrelsespost

Da Peter Bartram annoncerede sin fratrædelse som forsvarschef, fortalte han i et interview med Politiken, at han allerede havde en bestyrelsespost på hånden.

"Jeg har ikke ønsket at fortsætte i forsvarsindustrien, så ville der være en risiko for, at man vil sige – eller man kan have en mistanke om – at jeg i en periode som forsvarschef har været under påvirkning af det fremtidige job. Derfor vil jeg noget helt andet, det bliver bestyrelsesarbejde, mere kan jeg ikke sige nu. Men det bliver med effekt fra 10. januar," sagde Peter Bartram til Politiken.

Samtidig afslørede Jørgen Ejbøl i bogen "Pansergeneralen - nedslag i Jørgen Ejbøls liv og karriere", at hans afløser allerede var fundet.

"Det passer også perfekt med, at den person – mand, kvinde, transvestit, whatever – som vi har fundet som min afløser, først kan komme ud af sit job i foråret 2017," sagde Jørgen Ejbøl i biografien.

I bogen kommer det også frem, at Peter Bartram er en god ven af Jørgen Ejbøl. Han siger i bogen om Peter Bartram, at "han (er) ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt. Det hele var ordnet og parat, og når der kom forslag fra ham, var der virkelig tjek på tingene."

Her fortæller Peter Bartram, at Jørgen Ejbøl var en af de første, han ringede til, da han blev opfordret til søge jobbet som forsvarschef.

"Jeg havde brug for at tale med nogen inden for Forsvaret og udenfor. Ejbøl og jeg kendte hinanden godt nok til at kunne tale kvalificeret om det," fortæller Peter Bartram.

To år senere end planlagt

Udskiftningen på næstformandspostens sker to år senere end planlagt.

Oprindeligt skulle Jørgen Ejbøl var stoppet som næstformand i 2015. Efter at have været en af hovedarkitekterne bag fusionen mellem Jyllands-Posten og Politikens Hus i 2003 var han bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus fra fusionen og frem til 2014.

I 2014 besluttede JP/Politikens Hus sig for at gennemføre et generationsskifte, og Jørgen Ejbøl gik af som formand, mens Lars Munch, som på daværende tidspunkt var adm. direktør i JP/Politikens Hus, overtog Ejbøls plads. Ny adm. direktør blev Stig Kirk Ørskov.

I beskeden til offentligheden blev det meddelt, at Jørgen Ejbøl ville forlade næstformandsposten et år efter for at blive formand for Jyllands-Postens Fond, som han på daværende tidspunkt var næstformand for. Afløseren skulle være dr. phil. Jakob Skovgaard-Petersen, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og tidligere direktør for Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut.

"Jørgen Ejbøl bliver fra samme dato næstformand for A/S-bestyrelsen (bestyrelsen i JP/Politikens Hus, red.) frem til selskabets generalforsamling i 2015, hvor Jørgen Ejbøl træder ud af bestyrelsen for at indtræde som formand for Jyllands-Postens Fond," lød det i en pressemeddelelsen fra JP/Politikens Hus i februar 2014.

Men kun den ene del af planen holdt stik. Jørgen Ejbøl trådte i 2015 skridtet op fra næstformand til formand i Jyllands-Postens Fond. Men han trådte ikke ud af bestyrelsen i JP/Politikens Hus. Tværtimod øgede pansergeneralen sin rang. Beslutningen havde ifølge bogen kim i Jyllands-Postens Fond, men gjorde med Jørgen Ejbøls ord klimaet i det øverste lag af JP/Politiikens Hus's bestyrelse "ubehageligt".

Når Peter Bartram indtræder i bestyrelsen, vil den bestå formand Lars Munch og bestyrelsesmedlemmerne Vagn Sørensen, Anders Byriel, Jeanette Fangel Løgstrup, Jakob Skovgaard-Petersen, Tina Bryld, Søren Kragballe, Bjarne Schilling og Steen Valgreen-Voigt.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere