MediaWatch

BBC: Storbritannien stemmer sig ud af EU

"Leave"-sidens forspring i gårsdagens Brexit-afstemning kan ikke længere indhentes, melder den britiske public service-station.

Foto: BBC/Screendump

Et flertal af de de britiske vælgere har torsdag stemt for, at Storbritannien skal melde sig ud af EU.

Det konkluderer BBC, efter at det står klart, at "leave"-siden matematisk ikke kan hentes, selv om enkelte kredse fortsat mangler at blive talt op.

Tv-stationerne BBC, Sky News og ITV News oplyste tidligere fredag morgen, at de forudsagde, at et flertal havde stemt "leave", hvilket er ensbetydende med et britisk farvel til EU.

Nu slår BBC det fast som et faktum.

"Storbritannien har med 52 procent mod 48 procent af stemmerne besluttet at forlade Den Europæiske Union efter 43 år ved en historisk folkeafstemning," skriver BBC.

Det betyder, at Storbritannien er på vej ud af EU-fællesskabet, som landet blev medlem af samtidig med Danmark i 1973.

Med resultater fra cirka 375 ud af de 382 valgdistrikter har "leave"-siden fået cirka 51,8 procent af de afgivne stemmer mod "remain"-sidens 48,3 procent.

Det svarer til et forspring på cirka en million stemmer, og det er altså ifølge BBC for stort et forspring til, at det kan hentes.

Over store dele af Storbritannien - især England - har et flertal af indbyggerne stemt for at droppe EU-samarbejdet.

I kredsene i de største byer er der flere steder et flertal, der ønsker at blive i EU, men sejren i en by som for eksempel Liverpool er ikke så markant, som det var forventet.

I Sheffield var det ventet, at et flertal ville stemme "remain", men det er overraskende endt med, at tilhængere af et britisk exit - det såkaldte brexit - vinder en snæver sejr. Det samme gælder i den næststørste britiske by, Birmingham.

Flere kredse i den britiske hovedstad, London, mangler fortsat at blive talt op, men det ventes ikke at tippe balancen til "remain"-sidens favør.

Det har aktiemarkederne i Asien taget konsekvensen af. I både Japan og Australien falder de med mere end tre procent. Derudover er det britiske pund faldet til det laveste niveau siden 1985 ifølge Bloomberg over for den amerikanske dollar.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs