MediaWatch

Journalister fortæller historien bag Panama Papers

Læserne inviteres i en ny bog med bag kulisserne på Süddeutsche Zeitung, der pludselig stod med 11 mio. dokumenter og en verdensnyhed om skattelyet Panama.

Foto: Franco Arnulfo/AP/Polfoto

"Hello. This is John Doe. Interested in data?"

Sådan lød indgangsreplikken i den mail, der i januar 2015 tikkede ind til Süddeutsche Zeitungs graverjournalister, og som et år senere resulterede i omfattende afsløringer i en stribe internationale medier om brugen af Panama som skattely.

I en ny bog, "Panama Papers" fortæller de to centrale figurer bag afdækningen, Bastian Obermayer og Frederik Obermaier fra Süddeutsche Zeitung, om det dybt hemmelige, vidtforgrenede arbejde med at afkode de lækkede dokumenter.

Panama-papirerne tæller i alt 11,5 mio. dokumenter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca. De to tyske journalister valgte at dele dem med 400 håndplukkede journalister fra en stribe vestlige medier, herunder John Hansen fra Politiken og en journalist fra DR, for at sikre afdækning og gennemslagskraft. Arbejdet kulminerede, da 109 medier 4. april i år samlet gik ud med deres respektive afsløringer om brugen af Panama-skattelyet baseret på dokumenterne.   

Bogen beskriver dels den journalistiske proces med at samle brikkerne, dels de afsløringer af, hvordan formuer skjules i skattelyet Panama, som lækken dokumenterer. Bogen udkommer til august på Politikens Forlag, fremgår det af forlagets katalog for efteråret.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs