Professor bakker medier op i sag om spilannoncer

EU-domstolen bør vurdere sagen om de spilannoncer Ekstra Bladet har bragt, og som politiet nu kræver et trecifret millionbeløb tilbagebetalt for, mener professor ved CBS.

EU-domstolen må ind over den straffesag, der i går blev åbnet mod JP/Politikens Hus, hvor Københavns Politi kræver 415 mio. kr. af mediehuset. Det vurderer professor Søren Friis Hansen fra CBS, skriver Politiken.

Sagen drejer sig om de spilannoncer Ekstra Bladet i en længere årrække har bragt for udenlandske bettingselskaber, før de udenlandske aktører havde tilladelse til at udbyde spil i Danmark. Det fik de først i 2012, da Danske Spils monopol blev brudt.

Politiet kræver over 400 millioner af JP/Politikens Hus for spilannoncer

Ifølge Københavns Politi var det ulovligt, at Ekstra Bladet som flere andre medier valgte at bringe annoncerne, mens medierne hele tiden har hævdet, at det var den danske lovgivning på spil-området, der var på kanten og i strid med EU's principper om det frie marked.

Derfor vil medierne have en EU-domstol ind over sagen, som Københavns Politi nu har åbnet, og Københavns Byret skal nu afgøre, om sagen skal skippes videre til EU, eller føres herhjemme alene, som politiet ønsker.

Politiet: Millionkrav mod Ekstra Bladet er første ud af mere end 30 sager

Ifølge professor Søren Friis Hansen fra CBS har JP/Politikens Hus, og de mere end 30 andre medier, der kan vente lignende krav, hvis politiet får medhold, en god sag.

"Det er efter min opfattelse udelukket, at en dansk domstol idømmer en straf eller en konfiskation i denne sag, uden at den bliver forelagt for EU-domstolen," siger Søren Friis Hansen, der har indgående kendskab til det danske spillemarked og EU's regler.

"Og det er det, fordi det er udelukket, at man kan straffe for overtrædelse af en dansk regel, hvis den daværende danske regel var i strid med EU-retten. Det har Højesteret slået fast," siger han.

Medier: Politiets millionkrav er absurd og virkelighedsfjernt

Han uddyber, at EU-domstolen har tilladt medlemslandene at have restriktioner for spil, men alene ud fra hensynet til at bekæmpe ludomani og kriminalitet - ikke for at fastholde et monopol.

Chefredaktører risikerer bøde

Ud over kravet om konfiskation af det trecifrede millionbeløb, har politiet også rejst krav om bødestraffe til Ekstra Bladets forhenværende chefredaktør Bent Falbert, og avisens nuværende Poul Madsen. Det skyldes reglerne i medieansvarsloven.

Sagen mod Ekstra Bladet har været undervejs i mange år, men har været udsat på grund af et juridisk spørgsmål om, hvorvidt den daværende danske spillovgivning var forenelig med EU-regler.

Det spørgsmål forventede poltiet ville blive afklaret i forbindelse med en række civile sager. Det er dog ikke sket, og derfor har politiet sat prøvesagen i gang for at få en afklaring. Men i første omgang skal Københavns Byret altså vurdere, om EU forinden skal vurdere gyldigheden af den tidligere danske spillelov.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også