Politiet: Millionkrav mod Ekstra Bladet er første ud af mere end 30 sager

Opdateret. Politiets krav om konfiskering af over 400 mio. kr. fra Ekstra Bladet er den første af over 30 sager om ulovlige spilreklamer. BT, Tipsbladet og TV 2 Sport er blandt de øvrige medier, der kan vente sager.
Foto: Carsten Snejbjerg
Foto: Carsten Snejbjerg

Det er ikke kun Ekstra Bladet, som er i politiets søgelys for at have tjent millioner af kroner på annoncer fra spiludbydere uden bevilling.

Over 30 medier har ifølge politiet begået samme påståede ulovligheder, som i dag har fået Københavns Politi til at kræve 415 mio. kr. konfiskeret fra Ekstra Bladets ejer, JP/Politikens Hus.

Det fortæller Københavns Politi til MediaWatch.

"Der er mange sager i venteposition. Der er mange andre dagblade og ugeblade, som har haft annoncer på tilsvarende måde som Ekstra Bladet. Der er over 30 sager, som ligger og venter," siger advokaturchef i Københavns Politi, Vibeke Thorkil-Jensen.

Foruden Ekstra Bladet har der været skrevet om lignende sager mod BT, Tipsbladet og TV 2 Sport. Er det bla. de medier, der har sager, som ligger og venter? 

"De sager, der har været rejst dengang, som I skrev om, eksisterer mig bekendt stadig og venter," siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Sagen mod Ekstra Bladet skal derfor også ses som en prøvesag.

"Problemet er det samme i alle sagerne: hvorvidt lovgivningen er i overensstemmelse med EU-retten eller i strid med den. Der fører vi nu en sag, som du kan kalde en slags prøvesag, som skal afklare det spørgsmål," siger advokaturchefen.

Hun fortæller, at de øvrige medier, som har sager liggende hos politiet, er klar over, at der er rejst en sag mod mediet eller den ansvarshavende redaktør.

Chefredaktører risikerer bøder

I sagen mod Ekstra Bladet mener politiet, at avisen i årene 2003 til 2011 ulovligt har bragt annoncer for udenlandske spiludbydere som Betfair, Ladbrokes, Unibet, før de fik en bevilling i Danmark.

Derfor ønsker politiet at konfiskere 415 mio. kr. fra avisens ejer. Beløbet er det angiveligt ulovlige udbytte, som Ekstra Bladet skal have scoret ved at sælge annoncerne. Beløbet er politiet nået frem til på baggrund af listepriser for annoncer i Ekstra Bladet, som politiet har fået fra Skat, fortæller Vibeke Thorkil-Jensen.

Ekstra Bladet nægter sig skyldige. Ifølge mediet rimer den danske lov ikke med EU-reglerne, fordi den har sikret Danske Spil, der tidligere hed Dansk Tipstjeneste, monopol på spillemarkedet, lyder argumentet. JP/Politikens Hus har dog alligevel valgt at sætte penge af til sagen.

Sammen med kravet om konfiskation af de mange millioner, har politiet også rejst krav om bødestraffe til Ekstra Bladets forhenværende chefredaktør Bent Falbert, og avisens nuværende Poul Madsen. Det skyldes reglerne i medieansvarsloven.

"Det er helt andre beløb end konfiskationsbeløbet. Men hvad det ender med, vil jeg ikke gisne om," siger Vibeke Thorkil-Jensen, der fastslår, at der kun om tale eventuelle bøder til chefredaktørerne.

På Twitter skriver Poul Madsen, at sagen håndteres af direktionen i JP/Politikens Hus:

Første slag i byretten

Sagen mod Ekstra Bladet har været rejst i mange år, men har været udsat på grund af et juridisk spørgsmål om, hvorvidt den daværende danske spillovgivning var forenelig med EU-regler. Det spørgsmål forventede poltiet ville blive afklaret i forbindelse med en række civilie sager. Det er dog ikke sket, og derfor ønsker politiet nu en afklaring på spørgsmålet. 

Sagen skal i første omgang afgøres i Københavns Byret. Her skal retten tage stilling til, om sagen skal sendes videre til EU-Domstolen for at få fastslået, om den daværende danske spillelovgivning var i strid med EU-reglers på området.

Spillelovgivningen blev ændret fra 1. januar 2012.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også