MediaWatch

Medie: Ingen klageveje over afslag på aktindsigt i offentlige selskaber

Ingen ministerier har fastsat klagemuligheder for afslag på aktindsigt, der vedrører selskaber inden for deres område, viser rundspørge.

Foto: MORTEN LANGKILDE/POLFOTO/ARKIV

Medier, der får afslag på en aktindsigt, der vedrører et offentligt selskab, støder mod en mur, hvis de vil klage over afslaget. Det viser en rundspørge, som dagbladet Information har foretaget.

Med indførelsen af den nye offentlighedslov er det de enkelte ministerier selv, der skal fastlægge klagevejen i forbindelse med afslag på aktindsigt i et offentligt selskab i deres resortområde.

Men ingen ministerier har ifølge avisen klarlagt klagevejen endnu, og det overrasker mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

"Ifølge offentlighedslovens bemærkninger til paragraf 37, stk. 6 har det væsentlig betydning for retssikkerheden, at der findes et klageorgan. Det ser derfor besynderligt ud, hvis ministerier en bloc har besluttet ikke at indføre klageadgang for selskaber," siger han til Information.

Problemstililngen blev aktualiseret i forbindelse med kronprins Frederiks køretur over en ellers lukket Storebæltsbroen i forbindelse med stormen Egom i begyndelsen af januar.

Her blev der givet afslag til et medie, der havde søgt aktindsigt i overvågningsfoto fra den stormfulde nat hos det statslige selskab Sund & Bælt. Efterfølgende fik mediet oplyst, at der ikke var mulighed for at klage over afslaget.

Ifølge Oluf Jørgensen er den eneste klagemulighed i stedet Folketingets ombudsmand, der dog ikke er et klageorgan og ikke kan give bindende afgørelser.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs