MediaWatch

Kritisk avis i Hongkong udkommer torsdag for sidste gang

Avisen Apple Daily i Hongkong har fået anholdt ansatte og indefrosset midler. Torsdag kommer sidste udgave.

Foto: PETER PARKS/AFP/Ritzau Scanpix

Den prodemokratiske avis Apple Daily i Hongkong udgiver torsdag sin sidste udgave. Det oplyser udgiveren, Next Digital, onsdag. Det sker efter et tumultarisk år, hvor avisen er blevet ransaget af politiet, og flere ansatte er blevet afholdt efter en ny sikkerhedslov.

Avisens redaktion blev i august ransaget af 200 betjente. Her blev ejer og Beijing-kritiker Jimmy Lai arresteret. I sidste uge kom 500 betjente så og anholdte yderligere fem mediechefer. Onsdag blev en skribent også anholdt.

Apple Daily begrunder blandt andet lukningen med de ansattes sikkerhed. Avisen har omkring 600 journalister.

"Tak til alle læsere, abonnenter, annoncører og personer fra Hongkong for 26 års overvældende kærlighed og støtte. Nu siger vi farvel, pas på jer selv," skriver avisen i en artikel på sin hjemmeside.

To af de fem mediechefer, der blev anholdt i sidste uge, er sigtet for at stå i ledtog med et fremme land til fare for Hongkongs sikkerhed. I forbindelse med ransagningen blev Apple Daily-aktiver for mindst 14 mio. danske kr. indefrosset. Det har avisen anket.

Ifølge myndighederne kan dusinvis af Apple Dailys historier have brudt den nye sikkerhedslov, der blev indført sidste år.

Rettighedsgrupper, medieorganisationer og vestlige regeringer har kritiseret sidste uges ransagninger af avisen.

"Den tvungne nedlukning af Apple Daily er den sorteste dag for mediefriheden i Hongkongs nyere historie. Dette er et uacceptabelt angreb på friheden til at ytre sig," lyder det fra Amnesty International.

Kina beskyldes for med sikkerhedsloven at være i gang med at afvikle Hongkongs delvist demokratiske institutioner.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny Zetland-chefredaktør, redning af radiokanaler og Radio Loud 2.0 har været ingredienserne i denne uges mediegryderet. Få stillet sulten med vores sammenkog af de vigtigste historier i denne briefing.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs