MediaWatch

Direktør opfordrer til at tænke ugeaviser ind i kommende medieforlig

Der er brug for at øremærke midler til landets ugeaviser i kommende medieaftale, mener direktør for Ugeavisen Esbjerg. Seneste medieforligs planer om en særskilt pulje er aldrig ført ud i livet.

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Det vil være på sin plads, hvis ugeaviser får en økonomisk håndsrækning ved de forestående medieforhandlinger, lyder det fra Erik Haldan, redaktør og adm. direktør for Ugeavisen Esbjerg, i en kronik i Jyllands-Posten.

"En mulig nøgle for ugeaviserne kunne være en mediestøtte i to dele. Del 1: Giv alle ugeaviser i Danmark – uanset ejerforhold – et øremærket grundbeløb i produktionsstøtte. Del 2: Lav en supplerende støtteordning, der gradueres i forhold til den reelle, redaktionelle bemanding på den enkelte ugeavis. Skal jeg sætte beløb på, så begynd i det mindste med at finde ugeavisernes forsvundne 25 mio. kr. frem igen," skriver Erik Haldan i kronikken.

"Skal fremtidens mediestøtte imidlertid værne bedre om demokrati og lokal sammenhængskraft, så kan politikerne denne gang altså ikke komme uden om en pulje til landets ugeaviser, som med deres mange læsere spiller en væsentlig rolle for netop demokrati og sammenhængskraft i lokalsamfundene," skriver han videre.

De 25 mio. kr., som ugeavisdirektøren henviser til, var en del af seneste medieforlig i 2018, som den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti lagde stemmer til. Den øremærkede pulje til ugeaviser blev imidlertid aldrig gjort til lov og er derfor ikke blevet til virkelighed.

Mediestøtten, hvoraf størstedelen er øremærket den redaktionelle produktionsstøtte, som primært går til dagblade og skrevne onlinemedier, beløber sig årligt til godt 400 mio. kr.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har varslet, at regeringen vil præsentere sit udspil til et nyt medieforlig, når finansloven for 2021 er på plads.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs