JP/Politikens Hus og chefredaktør får bødestraf for brud på bogforbud

JP/Politikens Hus og chefredaktør er straffet i langt mildere grad, end PET ønskede i sag om PET-bog. Anklager havde krævet millionbøde og fængselsstraf.
Foto: Ritzau Scanpix/Jakob Dall
Foto: Ritzau Scanpix/Jakob Dall
AF RITZAU

JP/Politikens Hus skal betale bøde på 100.000 kroner, og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, skal betale bøde på 50.000 kroner for at bryde forbud mod at bringe PET-bog.

Det har Københavns Byret afgjort i en dom fredag.

"Retten finder, at A (JP/Politikens Hus) som udgiver ved offentliggørelsen af den omhandlede bog den 9. oktober 2016 har overtrådt det nedlagte forbud, og at B (Christian Jensen) som den, der traf beslutningen om offentliggørelsen, har bistået herved," skriver retten på sin hjemmeside.

Sagen handler om, at Politiken i oktober 2016 bragte den omstridte bog "Syv år for PET" i en særudgave af avisen. I bogen fortæller tidligere PET-chef Jakob Scharf om sager fra tiden i efterretningstjenesten.

PET har i sagen krævet chefredaktøren og bladhuset straffet for at bringe bogen, da der var nedlagt et forbud mod, at JP/Politikens Hus måtte bringe bogen.

Kravet fra PET har lydt på at få Christian Jensen idømt en fængselsstraf på fire måneder, der er den strengest mulige straf i den type sager. Desuden har efterretningstjenesten krævet JP/Politikens Hus straffet med en bøde på 15 millioner kroner.

Dermed er det altså en langt mildere dom, end den PET havde krævet.

PET fik bremset bogen, da det frygtede, at Jakob Scharf ville afsløre fortroligheder om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

Christian Jensen har under retssagen forklaret, at han ikke opfattede det som om, at Politiken var omfattet af det forbud, der blev nedlagt i forbindelse med offentliggørelsen af bogen "Syv år for PET".

Han var i stedet for overbevist om, at forbuddet var rettet mod Ekstra Bladet - og altså ikke Politiken, som han er chefredaktør for.

Københavns Byret havde forbudt forlaget ArtPeople og forfatteren Morten Skjoldager at udgive "Syv år for PET.

Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus, og retten bestemte, at eksemplarer af bogen hos 99 boghandlere skulle beslaglægges.

Østre Landsret stadfæstede i november 2016 byrettens midlertidige forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus.

Sagen havnede efterfølgende i Højesteret, som i efteråret 2017 blåstemplede forbuddet, men samtidig sagde i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

Der er også en sag mod Jakob Scharf, der er tiltalt for at bryde sin tavshedspligt i bogen. Der er dom i den sag om en uge. I øvrigt er både forfatter Morten Skjoldager og flere mediechefer sigtet i sagen og risikerer at blive tiltalt.

Disclaimer: MediaWatch er en del af Watch Medier under JP/Politikens Hus, men har redaktionel frihed til at dække JP/Politikens Hus som alle andre medievirksomheder. Medarbejderne på MediaWatch og Watch Medier sidder på egen adresse og deltager ikke i orienterende medarbejdermøder i JP/Politikens Hus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også