"De fleste har en brændende indre fakkel, det gælder om ikke at slukke"

Den vigtigste karrierebeslutning traf hun i 2002, da hun forlod værts-rollen og besluttede sig for at blive leder. Siden har hun fået større og større ledelsesansvar i DR Nyheder og blev i 2009 udnævnt til ny chef for TV Avisen efter Susanne Hegelund. I forbindelse med omstruktureringen af DR Nyheder for nylig stod den igen på forfremmelse.

Den vigtigste karrierebeslutning traf hun i 2002, da hun forlod værts-rollen og besluttede sig for at blive leder. Siden har hun fået større og større ledelsesansvar i DR Nyheder og blev i 2009 udnævnt til ny chef for TV Avisen efter Susanne Hegelund. I forbindelse med omstruktureringen af DR Nyheder for nylig stod den igen på forfremmelse. Redaktionschef i DR Nyheder med ansvar for  nyhedsudsendelserne på DR1 og DR2, Naja Nielsen, er ugens gæst i Medieleder.



1. Hvem er dit ledelsesmæssige forbillede?
"En blanding af Mads Øvlisen og Steve Jobs. Jeg har lært meget af en lille håndfuld danske medieledere, som jeg virkelig har fidus til. Gennem årene har jeg mødt forskellige broadcast-ledere i udlandet, som jeg også har lært af. Selvom fx BBC er 10 gange så stor som DR, så er ledelses- og markedsudfordringerne næsten de samme."
 

2. Hvilken beslutning har haft størst betydning for din karriere?
"Da jeg i 2002 sagde nej til diverse studieværts-tilbud, fordi jeg indså, at jeg hellere ville være chef. Jeg forlod værtsjobbet på DR2 og blev reporter på TV Avisen for at lære nyhedsproduktionen fra bunden af. Det gav en lavere løn og mere arbejde, men jeg har aldrig fortrudt. Nok også fordi jeg i bund og grund er et privat menneske, der ikke har nogen synderlig lyst til at være kendt af hele befolkningen." 


3. Hvad er den væsentligste forskel på at være leder i mediebranchen og i andre brancher?
"TV-branchen er fuld af ærekære og oprørske mennesker, der har en dejlig skizofren trang til selv at bestemme alting, samtidig med at de ønsker en stærk ledelse. De fleste har en brændende indre fakkel, som det gælder om ikke at slukke. Det er da et privilegium, at man kan gå på arbejde og få lov at arbejde sammen med så kreative, begavede og ambitiøse mennesker."


4. Hvilken bog har inspireret dig mest i forhold til at være medieleder?
"Jeg elsker sådan nogle lettere selvforherligende biografer om store ledere, fx Tony Blair, fordi det er så tydeligt, at de har en indre drøm, som driver dem gennem alle udfordringerne. De fleste ledere ønsker ikke kun magt, men har et brændende ønske om at forandre noget. Romanen Wolf Hall af Hillary Mantel om Thomas Cromwells vej til magten i 1500-tallets England siger en del om de mørkere sider af mennesker. Klassiske lederbøger keder mig hurtigt. Det meste virker som pseudovidenskab på mig."


5. Hvordan træffer du bedst vigtige beslutninger?
"Ved at tænke mig om. Først taler jeg med kloge folk omkring mig. Derefter undgår jeg mails og mennesker og bare tænker."


6. Hvornår føler du magt og afmagt som leder?
"Glad bliver jeg, når jeg ser, at noget jeg har arbejdet for i flere år bliver til virkelighed. Når noget lykkes i sådan en stor virksomhed som DR, har vi altid været mange om at opnå det, men hvis jeg føler, at jeg har bidraget væsentligt til det, så bliver jeg glad. Sådan havde jeg det med vores valgdækning i efteråret. Afmagt føler jeg, når vi laver de samme fejl igen og igen. Det er jo i høj grad ledelsens ansvar."


7. Hvilken sætning er den vigtigste som medieleder?
"Medierne er med til at skabe det samfund, vi dækker. Vi er medansvarlige for, hvordan Danmark er og bliver."


8. Hvad er den største ros og den største kritik, du har fået som leder?
"Den største ros har nok været, at jeg er ærlig og klar. Den største kritik har gået på, at jeg ikke er god nok til at lytte til de personer, jeg ikke umiddelbart er enig med."

 

Hvad foretrækker du som leder ...

... habit eller jeans?

"Jeg er glad for tøj, så jeg skifter en del. En ven fortalte mig en gang, at jeg svinger mellem det top-chekkede og det top-kiksede."

 ... mavefornemmelse eller management?

"Mest det indre kompas, selvom det ikke er udelukker, at man bruger hovedet."

... rodet eller ryddet skrivebord?

"Ryddet – på mit bord er et tv, min computer, min mobil og en notesbog fuld af ulæselige noter og skitser til grafik, tv-studier og den slags."

 ... top-down eller bottom-up?

"Folk skal have stor frihed og stort ansvar indenfor helt klare rammer."

 ... direkte tale eller diplomati?

"Direkte tale."

 ... mocca-woman eller the-konvertit?

"Som så mange andre journalister elsker jeg kaffe. Genial app The Scoop, som er New York Times’ ansattes anbefalinger af gode caféer på Manhattan."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også