Ritzau-tillidsmand: "Det her er en engangsforeteelse"

Journalisterne på Ritzau gav afkald på flere goder i år for at redde en stilling. Men ledelsen skal ikke se det som den nye stil, understreger tillidsmand.

Ledelsen på Ritzaus Bureau fik en håndsrækning fra journalistgruppen i jagten på de bebudede besparelser, da medarbejderne selv foreslog at give afkald på to fridage i år og samtidig aftalte at skubbe resten af den efteruddannelse, de har krav på i år, til næste år.

Men ledelsen skal ikke regne med, at den velvilje er permanent, siger tillidsrepræsentant Charlotte Mackeprang:

"Vi har kigget hinanden dybt i øjnene og sagt, at vi vil gerne redde en kollega. Derfor har vi aftalt ikke at søge efteruddannelse i andet halvår i år, men vi får vores uge tilskrevet, så rent overenskomstmæssigt går vi ikke glip af noget," siger Charlotte Mackeprang, der samtidig uddyber, at de to fridage, som medarbejderne har også har ofret i år, er del af lokalaftalen på Ritzau og altså ikke er en del af overenskomsten.

Alle stemte for
Beslutningen blev drøftet på et medarbejdermøde i mandags, hvor der blev stemt om forslaget - ingen stemte imod.

"Vi er grundlæggende imod, at vi skal betale for nedgangstider, og det er også det, vi har diskuteret meget, men det her er så kortvarigt, og kun noget, vi afstår i år. Næste år får vi tilskrevet flexdagene, og vi kan igen søge efteruddannelse, så det er et afsavn, vi kun lider i år," siger Charlotte Mackeprang.

Men er der en garanti for, at I får goderne til næste år?

"Ja, for overenskomstmæssigt skal vi have en uges efteruddannelse hvert år. Derfor kan det godt være, at ledelsen kommer og spørger os næste år, men så er det en ny situation," siger Charlotte Mackeprang, der understreger, at trækket er enkeltstående.

"Det her er ikke det nye sort. Det er helt ekstreme omstændigheder, der gør, at vi vælger at gøre det, for i bund og grund er det en glidebane, at medarbejderne skal betale for, at virksomheden har det dårligt. Det er grundlæggende ikke medarbejdernes ansvar. Vi har rørt glidebanen med den ene fod her, men det er en engangsforteelse," siger Charlotte Mackeprang.

Lønnedgang en anden snak
Hun pointerer, at løsningen ligger langt fra f.eks. at gå ned i løn.

"En lønnedgang ville have være varig og går man først ind på det, kommer man måske aldrig op igen. Men på den her måde er plastret revet af, og så er såret helet første januar," siger hun.

Journalisternes tiltag betyder, at en af seks journaliststillinger blev bevaret på bureauet. Derudover fratræder tre frivilligt, mens to journalister opsiges.

"Det er aldrig tilfredsstillende når kolleger, der ikke har ønsket det, bliver bedt om at holde op. Men det var så langt, som vi kunne komme," siger Charlotte Mackeprang.

Ud over de fem journaliststillinger bliver en chefstilling nedlagt i forbindelse med besparelserne, der skal lette omkostningerne omkring 10 pct.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også