MediaWatch

Fiskeolie-sag: DR Kontant afviser dårlig research

DR Kontant afviser kritik fra både kosttilskudsbranchen og DTU Fødevareinstituttet i sag om fiskeoliekapsler.

En meget kritisk udgave af 'DR Kontant' om fiskeoliekapsler i november har udviklet sig til en sag, som bl.a. følges af fagsitet MedWatch.

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har undersøgt påstandene i programmet. De konkluderer, at fiskeolier til mennesker ikke er rådne, som blev påstået i 'Kontant'.

De undersøgte fiskeolie-kapsler er sikre, de taber ikke sundhedsfremmende effekt, og der har ikke været tegn på, at fiskeolie fra Peru var harsk, som var fremme i programmet.

MedWatch har i en mail konfronteret journalist Thomas Gade fra Kontant med flere spørgsmål i sagen:

Har i researchet sagen godt nok?

"Vi mener, at der på baggrund af vores research er fuldt belæg for at konkludere, at fiskeolien er mere eller mindre harsk, og det er helt relevant at stille spørgsmål ved, om kvaliteten af den olie, vi kan købe i Danmark, er god nok."

Er i enig i, at udsendelsen, trods de forbehold, som i kommer med undervejs, efterlader det indtryk, at fiskeoliekapsler er rådne og formentlig ikke virker?

"Vi er uenige i, at udsendelsen skulle efterlade et indtryk af, at kapslerne er rådne! I udsendelsen kalder vi den harske olie for ”fordærvet” i betydningen ”ødelagt” eller ”nedbrudt”. Kun enkelt gang anvendes ordet ”rådden”, selv om det ikke er sprogligt korrekt i forhold til den biologiske proces, der finder sted, og det naturligvis beklageligt og ærgerligt.

Vi mener ikke, at programmet giver det indtryk af, at de piller, vi tester, ikke virker, men at i takt med at piller bliver mere harske, mindskes den effekt, man ellers køber dem på grund af. Det indtryk programmet efterlader er, at mange fiskeolie-kapsler på det danske marked er unødigt harske, fordi producenterne vælger at købe dårlig og billig olie produceret under ulækre og miljøskadelige forhold i lande som Peru."

Thomas Gade siger desuden til MedWatch, at Kontant er klar over, at deres journalistik kan have økonomiske konsekvenser for de firmaer, man beskæftiger sig med. Derfor forsøger DR også at være så grundige som muligt i programmer.

 

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs