JP/Pol træder på betalings-speeder

JP/Politikens Hus sætter hovedfokus på at få betaling for morgenavisernes digitale indhold – men ikke på bekostning af trafikken, siger adm. direktør Lars Munch.

Landets to største morgenaviser sætter nu for alvor ind på at finde de modeller, der skal gøre indholdsbetaling på netaviserne til en integreret del af forretningen.

“Arbejdet har stået på i nogen tid, men det accelererer nu, og beslutningsprocesserne accelererer. Nu skal vi i gang. Om et år har jeg forhåbentligt en række konkrete eksempler, som er lykkedes vældig fint, og jeg har helt sikkert også en række eksempler, som ikke er lykkedes for os. Der er ikke én ting, der vil løse betalingsproblemet. Det bliver mange forskellige modeller, og der vil gå nogle år, inden vi har det på plads. Det er også en del af erkendelsen,” siger adm. direktør Lars Munch, der af samme grund ikke har noget endeligt svar på, om modellerne skal baseres på stykbetaling, abonnementsbetaling, både og - eller noget helt andet.

“Det bliver givetvis forskelligt på de to morgenaviser,” siger Lars Munch, der trods fokus på tålmodighed i processen dog forventer, at de fleste betalingsløsninger er fundet inden for fem år.

Det strategiske startskud betyder intensivt fokus på produktudvikling internt på nyt indhold, nye pakketeringer og formater. Det nuværende gratis indhold skal som udgangspunkt bevares for at beskytte den trafik, der er investeret store millionbeløb i at opbygge gennem de sidste ti år - og for at bevare positionen i konkurrencen mod statsejede Dr.dk og Tv2.dk's daglige, gratis nyhedsdækning.

Så det er en udbygning af indholdet online?

“Det er en udbygning eller en forandring. Det er relevant at se på, om vi skal blive ved med at lave alt det stof, vi laver i dag, og så noget oveni, vi kan tage betaling, eller om vi skal vi lave hovedparten af det, vi laver i dag, og så ændre resten til noget, vi kan tage betaling for,” siger Lars Munch.

Mens Ekstra Bladet nærmer sig punktet, hvor den digitale indtjening overhaler den trykte avis – er billedet anderledes for JP/Politikens Hus morgenaviser. Her løber netaviserne lige rundt, men al overskud (hvoraf Politiken har husets største) kommer stadig fra den trykte avis.

“På en avis som Ekstra Bladet er vi tæt på at have nået den løsning, andre drømmer om. Det er ikke helt gældende for morgenaviserne endnu. Der er vi nogenlunde i balance, men mangler at få det bidrag, som vi selvfølgelig også skal have fra morgenavisernes digitale indhold,” siger Lars Munch.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også