MediaWatch

Echelon-spionage nærliggende

Hvor Dansk Industri (DI) gennem længere tid har opfordret erhvervslivet til at kryptere kommunikationen, har EU-parlamentet ifølge Jyllands-Posten senest konkluderet, at det er i strid med EU-retten og den europæiske menneskerettighedskonvention, at Storbritannien - og til dels Tyskland - bidrager til spionage mod virksomheder, da det forvrider konkurrencen på EU's indre marked.

Konklusionerne fra rapporten får nu de radikale, SF og Enhedslisten til at forlange, at Danmark arbejder aktivt på implementeringen af fælles EU-regler, der betyder, at landene skal have en retskendelse før de kan overvåge private og erhvervslivet.

Parlamentets rapport kommer ifølge Information i forlængelse af den britiske journalist Duncan Campbells mangeårige dybdeboren i Echelon-fænomenet. Hans centrale påstand, om at Echelon's spionage mod det europæiske Airbus-konsortium skulle have ført til, at Saudi-arabien foretrak amerikanske Boing-fly har imidlertid ikke kunnet påvises. Heller ikke selv om CIA-direktøren James Woolsey allerede har indrømmet, at USA systematisk har aflyttet store europæiske konkurrenter.

Navnlig venstrefløjen i Folketinget er nu utilfredse med, at Thor Pedersen (V), der er formand for kontroludvalget med efterretningsvirksomhed, ikke har imødekommet EU-parlamentets invitationer om at aflægge beretning om sin eventuelle viden. Thor Pedersen har ifølge Politiken henvist til, at kontroludvalget ikke er et rejseselskab.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs