Produktivitetstal skaber tvivl

MediaWatch

Fjerde kvartals US-produktivitetsstal på 2,4 procents årlig vækst i produktiviteten var under analytikernes forventninger og lavere end foregående kvartals 3,0 procent, der også blegner sammenlignet med en produktivitetsrate i US-økonomien på 4,3 procent for hele år 2000. Trenden peger nedad.

I travlheden omkring Cisco's kvartalsmeddelelse syntes denne uges amerikanske produktivitets- og Labor-unit-cost-tal ikke helt at have den bevågenhed hos analytikerne, som de egentlig fortjente. For på mange måder er det skuffende produktivitetstal med til at fjerne de sidste rester af tvivl om, at Den Ny Økonomi er så meget anderledes end den hidtil kendte. Ligeledes indikerer udviklingen i de gennemsnitlige unit-labour-cost, det vil sige lønningerne, på 4,1 procent årligt heller ikke, at inflation er et afskaffet fænomen, omend inflationstaksten formentlig vil falde med kontraktionen i US-økonomien.

Den første usikkerhed om Den Ny Økonomi kom, da Internet-papirerne dykkede i marts. Mistanken blev yderligere bestyrket af det såkaldte Glidende Krak for tech-aktierne, hvor aktiemarkederne foruddiskonterede det stadigt mere dystre vækstbillede, der har tegnet sig for US-økonomien siden sidste kvartal af år 2000. Og med ugens produktivitetsnøgletal falder det måske sidste bolværk for Den ny Økonomi. Produktivitetsnedgangen, er simpelthen ikke konsistent med Den ny Økonomis første præmis om et permanent produktivitetsmirakel.

Et forslag fra "over there" er, at man fremfor at tale om "The New Economy", burde tale om "The Next Economy" set i lyset af, at der stadig vil være konjunkturskift og at alt faktisk peger mod recession for US-Økonomien p.t.

De nye produktivitetstal for fjerde kvartal tyder på at produktiviteten har en meget mere cyklisk natur, end hvad Mr. Greenspan foreslog i sin erklæring ved den første 0,5 procents store rentenedsættelse 3. januar, hvor han sagde, at de produktivitetsstigninger økonomien havde oplevet i de sidste fem år "udviste få tegn på at ophøre".

Den faktiske produktivitetsudvikling synes at vise noget andet:

Set i lyset af at væksten i økonomien ifølge Greenspans "nul-vækst-p.t."-udsagn til senatet er ved at være tæt på næsten ikke eksisterende, synes en decideret negativ produktivitetsudvikling derfor ikke at kunne udelukkes, hvis økonomien for alvor kommer i recession.

Faldende investeringer i ny teknologi vil forværre billedet
Faldende profitter og output i økonomien, giver faldende investeringer - også i tech.

Med virksomhedernes profitter under pres vil Corporate Americas investeringer i ny teknologi næppe antage samme tempo som i de foregående år, hvor investeringerne i ny teknologi har været meget høje.

Også selvom Nationalbankens kraftige rentenedsættelser måtte slå igennem hurtigt, så vil virksomhedernes investeringer i ny teknologi kun komme sig langsomt:

"Bestyrelserne har besluttet at nedskære deres investeringsplaner. I fjerde kvartal af sidste år er de faste investeringer faktisk faldet. Det første fald i ni år", skriver det anerkendte nationaløkonomiske tidsskrift The Economist i en artikel 1. februar.

Så selvom investeringerne stiger med rentefaldet, så falder de med output, og det går som bekendt stærkt mod Greenspans "nul-vækst-p.t."-udsagn:

I fjerde kvartal faldt virksomhedernes udgifter til udstyr og software svarende til en årlig negativ vækstrate på 4,7 procent. Og det er vel og mærke et fald, der er sket i en periode, hvor muligheden for recession næsten var ude af øje og sind, idet beslutningstagerne i sagens natur har truffet deres investeringsbeslutninger langt tidligere.

Hertil kan der så tilføjes et formentlig ikke helt betydningsløst psykologisk aspekt:

Tech vil være knap så hot i bestyrelseslokalerne. Udsigten for "Old Economy"-beslutningstagere til at blive dinosaurer i "Den Ny Økonomi", hvis der ikke investeres tungt i internet og tech, vil mildest talt føles knap så truende. Og med en del af magien om internettets ude af billedet, er der god grund til at tro, at det i sig selv vil sinke en øget efterspørgsel efter ny teknologi.

"Cisco nåede ikke forventningerne og så faldt det hele", udtalte Larry Wachtel analytiker hos Prudential Securities onsdag til Reuters efter Ciscos 13 procents fald.

"Nu tror jeg, at der vil være større klarhed om, at disse store, højt værdifastsatte tech-aktier ikke vil komme tilbage med stormskridt lige med det samme", tilføjede Prudentials analytiker.

Cisco's -trailing twelve months P/E (det vil sige P/E-værdien på baggrund af de sidste tolv måneders indtjening) er med den nuværende kurs og netop afleverede indtjening stadig så høj som 75,95. Altså stadig en meget, meget dyr aktie. I særdeleshed i en økonomi der bevæger sig mod et lavvækst-scenario.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også