Antallet af WAP-tjenester fordoblet

MediaWatch

"WAP-standarden er en succes. Den har den bredeste opbakning, en teknologisk standard kan få og rummer en række muligheder, som mange virksomheder allerede har udnyttet". Sådan skrev teleanalytiker John Strand i en kronik i Mediawatch 12. januar, hvor han også gav de danske teleselskaber tørt på, for deres manglende engagement i det Mobile Internet. Tele Danmarks WAP-portal overgås af "indtil flere teenageres gratis linkssamlinger", skrev John Strand bl.a. Han pegede på, at WAP-brugerne generelt er positive og faktisk wapper en hel del. En undersøgelse fra Vilstrup Interactive viser dog også, at kunderne ønsker sig bedre og flere tjenester.

En rundtur til en række danske WAP-tjenester er godt begyndt hos wapportal.dk, der indeholder den største danske samling WAP-links samt en mængde relevant information om WAP, bl.a. om konfiguration af forskellige mobiltelefon-mærker. Wapportal.dk har været i gang siden november 1999 og har siden sommer 2000 oplevet en fordobling af antallet af WAP-links fra omkring 220 til nu 539 links, fortæller Torben Haugaard, marketingchef hos Wapportal. "Vi opsnapper stort set alt, hvad der rører sig af WAP-links", siger han. Wapportal startede i maj og juni sidste år tilsvarende tjenester op i Sverige og Norge.

På Wapportal får brugeren mulighed for at sammensætte sin egen WAP-menu via Wapportals hjemmeside, hvilket er væsentlig hurtigere end at surfe og linke via mobiltelefonen. WAP-tjenesterne hos Wapportal er delt op i kategorier, som vi kender dem fra f.eks. søgemaskinen Jubii's startside: Nyheder, Indkøb og shopping, Rejser og transport, Sundhed & helbred etc. Under overskriften 'Nye links' finder man links til så forskellige tjenester som Den kristelige Fagbevægelses waptjeneste, hvor man bl.a. kan læse om kontingentsatser, en WAP-quiz fra Ludiwap.dk, eller Brøndby Jesus Freak Supporters WAP-side med kampprogram mv. for Brøndbyernes FC. Særligt de finansielle sider har oplevet en solid interesse blandt WAP-folket, men nu begynder de mere underholdningsprægede sider også at melde sig med tilbud på det Mobile Internet, siger Torben Haugaard.

Og hvordan ser det så ud med Tele Danmarks WAP-services? Er de på niveau med en teenagers gratis linksamling, som John Strand mener? Den danske telekoncern har i hvert fald på et punkt læst markedets behov, og har lagt links til fire finansinstitutter ind på sin WAP-side. Hos BRFKredit er det således muligt - hvis man har tålmodighed til det - at beregne friværdien i sin bolig, mens man hos Danske Bank - hvis man er tilmeldt hos banken - kan se saldo og bevægelser på sin konto. Det er et rimeligt udvalg af finansielle WAP-services, men hvad nu, hvis jeg er kunde hos Unibank?

På kulturområdet er der links til Kulturnet Danmark med kalenderoplysninger om begivenheder på offentlige kulturinstitutioner, samt til Wonderful Copenhagen med turistinformationer. Det er ikke to links, som umiddelbart synes at tale til et ungt, dansk mobiltelefontalende publikum, som man må formode udgør de fleste Tele DK-kunder. Der er til gengæld et rimeligt udvalg af nyhedstjenester blandt Tele Danmarks WAP-services, ligesom de underholdningsprægede sider er vokset i omfang. I det hele taget bærer Tele Danmarks WAP-tjenester dog præg af manglende fokusering på WAP-tjenestens målgrupper og en generel mangel på et samlende koncept for selskabets WAP-services. John Strands dom over Tele Danmarks WAP-services er nok for hård, men omvendt savner man i høj grad nytænkning, initiativ og målrettethed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også